ADELAIDE - De Nederlandse zonnewagen Nuna is woensdag als eerste gefinisht in de Solar World Challenge, een monsterrace in Ausralië voor auto's die rijden op zonne-energie. De auto van het Nederlandse Alpha Centauri Team heeft zo'n beetje alle wedstrijdrecords gebroken.

Niet eerder won een debuterende auto de wedstrijd tussen Darwin en Adelaide over ruim 3000 kilometer. De Nuna reed de vierde dag kilometer. Zo'n afstand was nog nooit gehaald in de Solar Challenge, die dit jaar voor de zesde keer werd gehouden. Ook de topsnelheid van meer dan 100 kilometer per uur was een record. Bovendien brak het Alpha Centauri Team het 'baanrecord' door de hele race in vier dagen af te leggen.

De grootste van de 37 concurrenten van de Nuna was de Australische zonne-auto Aurora. Tot dinsdag kon de veel lichtere Aurora de Nuna nog goed bijbenen, woensdag liep de Nederlandse zonnewagen ver uit. De Aurora, winnaar van de race in 1999, moest op 90 kilometer voor Adelaide stoppen en mag donderdag pas de race afmaken.

Snotneuzen

De leden van het Alpha Centauri Team verkeerden bij aankomst in een euforische stemming. "Een stelletje snotneuzen heeft hier iets geweldigs gepresteerd", reageerde een uitgelaten teamcaptain Rosalie Puiman.

De Nuna is ontworpen door acht studenten van de Technische Universiteit in Delft

Het Alpha Centauri Team heeft volgens haar de race op tactiek gewonnen: "Onze strategie van constante snelheid houden werkte beter dan die van de Aurora. Die auto begon steeds langzaam en ging 's middags ineens keihard racen." De Nuna kon de vierde dag bovendien profiteren van ideale omstandigheden, hoewel de weersverwachtingen slecht waren: grauwe lucht en tegenwind. "Maar de lucht was vol witte wolken. Die reflecteren de zonnestralen en dat heeft een zeer gunstige uitwerking op onze zonnecellen. De Nuna reed harder dan ooit."