BARCELONA - De club met het meeste geld zal ook dit jaar de Champions League niet winnen. Het poenerige Chelsea ging dinsdagvond bij de grote rivaal Barcelona roemloos ten onder. De Spaanse ploeg hield de krachteloze Britten op 1-1, na de eerdere zege van 2-1 in Londen. Daarmee nam Barcelona wraak op Chelsea voor de uitschakeling vorig seizoen in de Champions League, ook in de achtste finales.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Juventus ontsnapte dinsdagavond aan een afgang. De Italiaanse kampioen werkte zich pas in de voorlaatste minuut langs Werder Bremens (2-1), na de onnodige nederlaag in Duitsland (3-2). Voor Villarreal was 1-1 in de return tegen Glasgow Rangers genoeg, na 2-2 eerder in Schotland.

Psychologische oorlogsvoering

De kraker in het volgepakte Nou Camp begon een paar minuten te laat. De zeldzame vertraging in het strakke protocol van de Champions League kwam geheel voor rekening van Mourinho. De Portugese coach van Chelsea liet het elftal van Barcelona enige tijd alleen in de spelerstunnel staan, waarschijnlijk in het kader van de psychologische oorlogsvoering. Het titanenduel kon in de eerste helft niet echt boeien. Chelsea leek zich nog niet al te druk te maken over de flinke achterstand in de score en speelde afwachtend, met veel spelers achter de bal en weinig druk naar voren.

Ronaldinho

Bij de thuisploeg, met Van Bronckhorst in het basisteam en Van Bommel op de bank, kwam het meeste vertier weer eens van Ronaldinho. De beste speler van de wereld was met tal van ingenieuze hakballetjes en steekpassjes de grote vormgever van Barcelona. Tot echte uitgespeelde kansen kwam echter ook de ploeg van coach Rijkaard niet. Al na 25 minuten moest de voormalige bondscoach zijn troetelkind Messi naar de kant halen wegens een kuitblessure. Oudgediende Larsson (ex-Feyenoord) was zijn vervanger.

Machteloosheid

Na de rust kreeg de wedstrijd meer vaart, maar niet dankzij Chelsea. De Engelse ploeg straalde opnieuw voornamelijk machteloosheid uit en met de vreemde wissel van aanvalsleider Drogba (voor Crespo) leken de bezoekers zeker niet aan aanvalskracht te winnen. Toch kreeg de Argentijnse invaller wel meteen een goede kans (naast), net nadat Eto'o voor Barcelona op de vuisten van Cech had geschoten.

Strafschop

Het was echter Ronaldinho die Barcelona naar de kwartfinales bracht. De Braziliaan speelde zichzelf door het centrum goed vrij en knalde doeltreffend in, 1-0. Daarna schoot Eto'o nog op de paal. Tot verbijstering van Barcelona kreeg Chelsea in de extra tijd nog wel een strafschop, na een onschuldige glijpartij van Terry in duel met Van Bronckhorst. Lampard benutte het buitenkansje, maar daarna floot de falende Merk vrijwel meteen af, 1-1.

Turijn

In Turijn begon Werder Bremens verrassend goed tegen Juventus, dat in de eerste wedstrijd (3-2) in de slotfase een voorsprong van 2-1 weggaf. Opnieuw was Micoud de grote man bij de Duitsers. Hij opende in de dertiende minuut de score, na twee weken geleden ook al de winnende treffer tegen Juve te hebben gemaakt. Trezeguet maakte in de 65e minuut gelijk, waarna Emerson de beslissende 2-1 maakte in het Italiaanse slotoffensief.

Villarreal

In Spanje bij Villarreal kwamen de Rangers, met Waterreus in het doel en Ricksen op de bank, dankzij Lövenkrands in de twaalfde minuut op voorsprong. Arruabarrena leidde de thuisploeg kort na de rust naar de kwartfinales (1-1).