BELLEVILLE - Tom Boonen heeft dinsdag de tweede etappe van Parijs-Nice gewonnen. De rit ging van Cerilly naar Belleville over 200 kilometer. Het was de tweede ritzege voor de Belg, die maandag de leiderstrui veroverde. De Australiër Allan Davis werd voor de tweede dag op rij tweede. De Italiaan Danilo Napolitano werd derde.

Boonen zal dus nog een dag langer in de gele trui rondrijden. Eigenlijk tegen zijn zin: De wereldkampioen liet maandag weten liever in zijn regenboogtrui te fietsen. Bovendien voelt hij zich niet prettig bij de druk die hem wordt opgelegd in elke koers waar hij optreedt te moeten presteren. Het weerhield hem er dinsdag niet van naar het tweede dagsucces te sprinten. Het treintje Nuyens, Tosatto, Trenti zette Boonen in de slotkilometers perfect af waarna "Tornado Tom" het karwei zonder veel moeite klaarde. Davis zat in zijn wiel en bleef in zijn wiel.

Stilvallen

"Ik vreesde een beetje dat ik stil zou vallen", vertelde de ritwinnaar naderhand. "Dat overkwam me gisteren, maar omdat de rest ook stilviel gebeurde er niets. Vandaag ging het zonder problemen. Ik had eigenlijk nog over."

Monsterontsnapping

De rit door het frisse Franse land kende een monsterontsnapping van de onbekende Fransman Nicolas Crosbie. De renner van Agritubel bereikte een maximale voorsprong van 27.30 minuten, maar werd 13 kilometer voor de finish voorbij gereden door een tweetal: de Oekraïner Grivko en de Fransman Dumoulin. Die poging strandde niet veel verder waarna Quick-Step, de ploeg van Boonen, de controle op zich nam.

Valpartijen

Boonen vergrootte dankzij de bonificatie zijn voorsprong in het algemeen klassement op zijn Amerikaanse belager Julich tot 17 seconden. De Kazak Kasjetsjkin is derde op 18 tellen. De Fransman Fedrigo, de Italiaan Celestino en de Amerikaan Vandevelde moesten opgeven. Zij waren betrokken bij valpartijen. Celestino was er het ergst aan toe. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de klassiekerspecialist een breuk in zijn linkerschouderblad had opgelopen.