DÜSSELDORF - Franz Beckenbauer, de voorzitter van het Duitse WK-organisatiecomité, heeft maandag flink uitgehaald naar de Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann. Der Kaiser verweet zijn vroegere beschermeling bij het nationale team slechte manieren en een ongebruikelijke beroepsopvatting.

"Breek me de bek niet open", wilde de 60-jarige voetbalgrootheid maandag tijdens een persconferentie in Düsseldorf duidelijk maken.

Beckenbauer sprak tijdens de officiële opening van een tweedaagse WK-workshop voor bondscoaches en officials. Teamchef Klinsmann schitterde weer eens door afwezigheid. Hij reisde na de midweekse afgang in en tegen Italië (4-1) terug naar zijn gerieflijke woning in Californië (VS).

WK

De bekritiseerde oud-international laat zich bij de WK-projectdagen, waaraan namens Oranje Marco van Basten met enkele stafleden deelneemt, vertegenwoordigen door zijn assistent Löw en teammanager Bierhoff. Eén van de belangrijkste gespreksthema's is het verschuiven van de deadline voor het inleveren van de definitieve WK-selecties, uitgerekend een onderwerp dat Klinsmann met Van Basten onlangs aanzwengelde.

"Dit kun je niet maken als bondscoach van het gastland", sprak Beckenbauer verontwaardigd. "Hij had hier moeten zijn. Het is een verplichting waar je niet onderuit kunt. En zoveel verplichtingen als teamchef heeft Klinsmann nu ook weer niet."

Met die laatste opmerking gaf ook Beckenbauer, die als teamchef in 1990 de wereldtitel veroverde met Klinsmann in de aanval, blijk van zijn onvrede over de ogenschijnlijk passieve werkhouding van de Duitse bondscoach. "Het heeft geen zin meer om met hem daarover te praten. Ik heb al zo vaak tegen hem gezegd dat hij het grootste deel van zijn tijd voor het WK hier in Duitsland moet doorbrengen.

Kritiek

Toch zit hij nu weer in Californië en dat na die 4-1 in Italië. Hij had hier moeten zijn om de scherven bij elkaar te vegen. Maar als dit de manier is waarop hij zijn beroep wil uitoefenen, moet hij ook op kritiek rekenen en daarmee leren leven."

Beckenbauer: "Bijna iedereen is hier bij deze workshops. Van Eriksson uit Engeland tot Parreira uit Brazilië. Maar onze teamchef is er niet. Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik drastische woorden wil gebruiken. Ik kan maar beter niets meer zeggen."

De persconferentie van Beckenbauer werd na de aanval van Der Kaiser op Klinsmann abrupt afgebroken, om verder verbaal onheil te voorkomen. Een nieuwe rel in Duitsland was niettemin geboren.