NEW YORK - De US Open maakt dit jaar voor het eerst gebruik van videobewijs. De voorzitter van de Amerikaanse tennisbond, Arlen Kantarian, heeft dit maandag gezegd in de New York Times.

Naast het grandslamtoernooi zal het toernooi in Key Biscayne deze maand in Amerika de officiële primeur hebben van de videotechniek met de naam HawkEye. Ieder speler krijgt hiermee per set twee keer de mogelijkheid een omstreden beslissing van de scheids- of lijnrechter te laten bekijken op de videobeelden.

Een speciale videoscheidsrechter zal met behulp met een computerprogramma beoordelen of de bal in of uit was. Als een speler gelijk krijgt, behoudt hij zijn twee kansen. De beslissing van de scheidsrechter zal ook worden getoond aan de toeschouwers in het stadion en de kijkers thuis.

Het systeem zal bij de komende US Open in augustus vooralsnog in het Arthur Ashe Stadion en Louis Armstrong Stadion worden gebruikt.

Menselijk oog

Op de andere banen van Flushing Meadow is de nieuwe technologie nog niet beschikbaar. "Het menselijke oog kan het met het huidige tempo bijna niet meer bijhouden. We willen daarom gebruik maken van videobewijs", zei Kantarian.

Eerder dit seizoen is er bij de Hopman Cup in Australië al getest met het systeem. Michaëlla Krajicek maakte er toen als eerste gebruik van.