AMSTERDAM - Feyenoorder Salomon Kalou heeft zich afgemeld voor de hoorzitting donderdag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Rijswijk. In overleg met zijn advocaat mr. J. Kroes heeft de Ivoriaanse aanvaller besloten om het bij een schriftelijke toelichting te houden.

"Dat is de duidelijkste en snelste manier die bovendien de minst mogelijke inspanning vergt", liet Kroes maandag weten. "We kunnen niet voldoen aan de voorwaarden die minister Verdonk in haar brief van 28 februari heeft gesteld. Dat zullen we haar schriftelijk meedelen. In onze brief zullen we ook haar argumenten en haar eisen die ze aan Kalou blijft stellen, opnieuw aanvechten."

Andere keuze

Verdonk zei maandag in een reactie dat het aan Kalou is om te beslissen of hij de zitting bijwoont. "Wij bieden hem de mogelijkheid aanwezig te zijn. Als hij een andere keuze maakt, is dat aan hem."

Volgens Kroes is Kalou (20) nog niet van plan zijn geruchtmakende naturalisatieprocedure stop te zetten, zoals sommige media hebben gemeld. "Maar hij is wel enorm teleurgesteld. Die laatste brief van Verdonk is zeer ongunstig voor hem. Maar we blijven doen wat we kunnen. Het is heel fijn voor hem dat hij zondag twee keer heeft gescoord tegen FC Utrecht. Zijn voetbal mag zo weinig mogelijk lijden onder deze zaak."

Geselecteerd

Minister Verdonk (Integratie- en Vreemdelingenbeleid) liet vorige week weten dat ze van plan is het bezwaar van Kalou af te wijzen. De Feyenoorder wil via een versnelde procedure een Nederlands paspoort bemachtigen en daarna met Oranje deelnemen aan het komende wereldkampioenschap in Duitsland. Bondscoach Marco van Basten heeft hem op voorhand al geselecteerd.

Verdonk wees het verzoek van Kalou twee keer af, waarna zowel de bestuursrechter in Rotterdam als de Raad van State in Den Haag de bewindsvrouw opdroeg de zaak opnieuw te bekijken en haar standpunten beter te onderbouwen. Verdonk blijft van Kalou echter verlangen dat hij het Certificaat Inburgeringstoets haalt en dat hij objectieve bewijzen aandraagt dat hij zich permanent in Nederland wil vestigen.

Wet

"Beide voorwaarden van Verdonk zijn in strijd met de wet", benadrukte raadsman Kroes. "De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat ze de naturalisatietoets niet meer als eis mag stellen.

Bovendien biedt de Nederlandse wetgeving geen basis om aan personen in een naturalisatieprocedure eisen te stellen voor de plannen nadat het paspoort is verkregen. Dat zullen we Verdonk nogmaals uitleggen."

Herexamen

Kalou zakte begin november voor de inburgeringstoets en kan pas een halfjaar later, na 9 mei, een herexamen afleggen. Bondscoach Van Basten moet volgens plan zijn WK-selectie van 23 man uiterlijk 15 mei bij de FIFA aanmelden. Hij neemt deze week in Duitsland met twintig andere bondscoaches deel aan diverse WK-workshops. Met de hulp van diverse collega's probeert Van Basten bij de FIFA gedaan te krijgen de einddatum van de definitieve WK-selecties met een paar weken uit te stellen.

"Na 9 mei gaat Kalou het WK niet meer redden", wist advocaat Kroes. "Daarom is die toets voor hem geen optie meer. Ik verwacht dat we volgende week het antwoord van Verdonk op onze brief krijgen. Zij moet in elk geval voor 29 maart haar definitieve oordeel geven. Daarna kunnen we weer naar de rechter stappen. Ja, het is inderdaad een slepende procedure."