MURCIA - De Spaanse profrenner Santos Gonzalez is winnaar geworden van de Ronde van Murcia. Zijn eerste positie in het klassement kwam zondag niet meer in gevaar tijdens de vijfde en laatste etappe die een overwinning opleverde voor de Duitser Heinrich Haussler in een massasprint tegen de Argentijn Ariel Richeze en de Spanjaard David Munoz. De slotrit ging over 116,7 kilometer met start en finish in de stad Murcia. Tijdens de laatste rit gaven 28 renners op.

Het verloop van die laatste etappe werd ernstig gehinderd door de zware wind. Omdat fietsen te gevaarlijk werd besloot de organisatie de rit te neutraliseren. Inmiddels hadden 28 renners de strijd gestaakt. Met het restant werd in Murcia gestart voor een ritje over drie kilometer dat uiteraard eindigde in een massasprint. Voor Haussler was het zijn tweede etappezege.

Gonzalez nam zaterdag de leiderstrui over van zijn landgenoot Gutierrez. Dat gebeurde in een bergrit waarin de Nederlander Theo Eltink indruk maakte. In de tien kilometer lange slotklim naar de top van de Alto de Collado Bermejo (1150 meter) reed de Spanjaard Carlos Garcia Quesada naar de ritzege.

De Italiaan Damiano Cunego kwam nog het dichtste bij maar bleef op drie seconden steken. Ruim een halve minuut later sprintte de Italiaan Sella, net voor Eltink, naar de derde plaats. "Hij heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen", zei Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen. "Ik had vooraf gehoopt op een plekje bij de eerste tien, maar Theo klimt hier gewoon met de besten mee."