AMSTERDAM - Tevreden keek Danny Blind zondagmiddag toe hoe zijn ploeg glansrijk slaagde voor een tussentijds examen. Ajax boekte tegen een ontstellend zwak Sparta alweer de vijfde competitiezege op rij (6-0). In de huidige vorm lijkt de ploeg in de play-offs bovendien een heel serieuze kandidaat voor de tweede eindklassering.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor de tevreden supporters in de sfeervolle ArenA leek de uitwedstrijd van een maand eerder tegen Feyenoord plotseling heel ver weg. Ajax leed in De Kuip de achtste nederlaag van het seizoen en deelname aan de play-offs kwam voor de Amsterdammers ernstig in gevaar.

In het seizoen van de bijgestelde doelstellingen legde de teleurgestelde trainer Blind zijn formatie toen een nieuw examen op. De oefenmeester eiste dat zijn ploeg aan de ontmoetingen met Willem II, ADO Den Haag, RBC, Heracles en Sparta vijftien punten zou overhouden.

'Mooi voetbal'

"Het maakt me helemaal niet uit hoe er wordt gewonnen", stelde Blind na de nederlaag tegen Feyenoord. "Als er maar wordt gewonnen." Een maandje later sprak de oefenmeester na afloop van de ruime zege op Sparta (6-0) plotseling heel andere taal. "We hebben niet alleen ruim gewonnen. We hebben ook bij vlagen mooi gevoetbald. Daar kan ik alleen maar blij om zijn. Ik ben benieuwd hoe we ons verder ontwikkelen."

Op respectabele afstand van de bovenste drie ploegen op de ranglijst werpt Ajax zich steeds nadrukkelijker op als de kampioen van de kleintjes. De Amsterdammers, die van de bovenste acht ploegen slechts eenmaal van FC Groningen wonnen, staan de komende weken voor een nieuwe opgave. De ploeg stuit achtereenvolgens op PSV, Internazionale, FC Groningen en Roda JC (halve finale van de beker). "Die duels zijn een mooie graadmeter. Dan weten we pas echt hoe we er voor staan", aldus Blind.

Spitsen

Behalve het eenvoudige wedstrijdprogramma laat de opleving van Ajax zich verklaren door de prestaties van beide spitsen. Topschutter Huntelaar, twee weken geleden tegen RBC nog goed voor vier treffers, liet doelman Ponk van Sparta driemaal kansloos.

Uitblinker bij Ajax was echter Rosenberg. De Zweed kwam niet tot scoren maar was bij bijna alle treffers betrokken. Het sierde Rosenberg dat hij ook bij een grote voorsprong oog voor zijn medespelers hield. Hij prevaleerde het teambelang boven het eigen succes. "We zijn als team gegroeid", stelde Blind. "Er zit weer spirit in de ploeg. Ze gaan voor elkaar door het vuur."

Dankzij twee treffers in het eerste kwartier van Boukhari speelde Ajax al snel een gewonnen wedstrijd. Huntelaar maakte even voor rust zijn eerste treffer. Na een doelpunt van Vermaelen was de van Heerenveen overgekomen spits nog tweemaal succesvol. "Ik ga niet over het Nederlands elftal. Maar hij zit er dichtbij", oordeelde Blind.

Strafschop

Sparta, met de ontstellend zwakke centrumverdedigers Gudde en Schenkel, had geluk dat Ajax in het laatste half uur geen doel meer trof. De Amsterdammers kregen echter nog voldoende mogelijkheden voor een overwinning met dubbele cijfers. Doelman Stekelenburg stopte in de 64e minuut een strafschop van Oost.

Bij Ajax zien ze plotseling weer met vertrouwen het slot van de competitie tegemoet. "Of het nu eerlijk is of niet, we kunnen ons via de play-offs nog steeds kwalificeren voor de voorronde van de Champions League", beseft ook Blind. "Daar moeten we dan maar voor gaan."

Blind vreest dat hij de komende weken nog niet over Wesley Sneijder kan beschikken. De middenvelder is nog steeds niet genezen van een hamstringblessure. "We zullen hem tegen PSV en Internazionale nog wel moeten missen", aldus Blind, die tegen Sparta wel weer over Pienaar kon beschikken. "Misschien nog wel langer ook. Wesley is voor 95 procent fit. Hij kan dat laatste stapje maar niet zetten. En dat is wel de bedoeling. Hij moet nu eerst eens helemaal genezen."