ROTTERDAM - Feyenoord heeft zondag in de Kuip simpel gewonnen van FC Utrecht: 3-0. Kalou (twee) en Kuijt maakten de doelpunten voor de Rotterdammers, die eerder dit seizoen nog met 3-1 verloren in de Galgenwaard.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij een stand van 0-0 stopte de Utrechtse doelman Terol nog wel een strafschop van Kuijt. FC Utrecht eindigde de wedstrijd met tien man door een rode kaart voor invaller Shew-Atjon, die in de 84e minuut na zijn tweede gele kaart van het veld moest.

Kalou

Salomon Kalou, die dolgraag met Oranje wil deelnemen aan het WK in Duitsland, liet zondag in de thuiswedstrijd tegen het lamlendige FC Utrecht nog maar eens zijn grote voetbalkwaliteiten zien. De 20-jarige Ivoriaan doet komende donderdag een ultieme poging bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Rijswijk (IND) om een Nederlands paspoort te bemachtigen. Met twee gave treffers was hij de man van de eenzijdige wedstrijd.

"Een goede voetballer blijft een goede voetballer", sprak de winnende trainer Koeman nuchter. "En als je zo goed bent als Kalou, komt het vanzelf in orde. Hij liet me afgelopen week weten dat hij zich fris voelt en dat hij mentaal ook geen problemen heeft. Dat was te zien in deze wedstrijd. Het is ook voor hem het beste als hij zich puur op het voetbal blijft richten. Dat is zijn hobby, dat is zijn werk waarvan hij zoveel mogelijk moet genieten."

Feyenoord, toch al getergd door de zwakke 1-1 vorige week tegen FC Groningen, begon extra gemotiveerd tegen FC Utrecht. Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd tegen de domstedelingen in een pijnlijke 0-3 en ook het uitduel dit seizoen in de Galgenwaard liep voor de Rotterdammers slecht af (3-1). In die wedstrijd vervulde spits Nelisse (ex-Feyenoord) met drie treffers een hoofdrol.

Stunt

De nog altijd in Rotterdam woonachtige aanvaller droomde voor zijn rentree zondag in de Kuip, waar sneeuw en zon elkaar afwisselden, opnieuw van een stunt. Na 45 anonieme minuten stond hij echter alweer onder de douche. Evenals zijn ploeggenoten was Nelisse nergens in de Kuip. "We speelden vanaf de eerste minuut een verloren wedstrijd. Het ging aan alle kanten mis", verzuchtte coach Booy.

Feyenoorder Kuijt leek tegen zijn oude club al evenmin een prettige middag tegemoet te gaan. De aanvoerder miste in de eerste helft een aantal fraaie kansen en liet zelfs een strafschop onbenut, nadat Tiendalli tegenstander Kalou had vastgepakt. Doelman Terol stopte in de zeventiende minuut het slappe schot van Kuijt moeiteloos.

Dankzij Kalou kwam het oppermachtige Feyenoord, met Greene verrassend sterk als middenvelder voor de geschorste Paauwe, toch op 1-0. De speelse Ivoriaan zette vanaf het middenveld een combinatie op met De Guzman en rondde koel af. Kort na de rust nam Kuijt revanche op zichzelf. Hij tikte een voorzet van Collen, die het als rechtsback niet slecht deed, knap in de verre hoek, 2-0.

De wedstrijd ging ook in de tweede helft volledig aan FC Utrecht voorbij. Pas tien minuten voor tijd kregen de onherkenbare bezoekers de eerste en enige scoringskans, die invaller Fortuné liet liggen. Een andere wisselspeler bij FC Utrecht, verdediger Shew-Atjon, moest in de 84e minuut naar de kant na zijn tweede gele kaart. Mede daardoor kon Kalou in de laatste minuut Feyenoord naar de geenszins geflatteerde eindstand koppen: 3-0.