HEERENVEEN - Ireen Wüst heeft zondag de tweede wereldbekerzege in haar carrière geboekt. De olympisch kampioene schreef in Thialf de 1500 meter op haar naam. Wüst kwam na 1.55,58 over de streep. Op het podium werd ze geflankeerd door Anni Friesinger (1.55,67) en Cindy Klassen (1.55,76).

Wüst won zaterdag voor het eerst een WB-wedstrijd, toen ze op de kilometer de sterkste bleek. De inwoonster van Goirle eindigde dankzij haar overwinning op de 1500 meter op de derde plaats van het WB-klassement. De eindzege ging naar Anni Friesinger.

Renate Groenewold werd op de 1500 meter vierde: 1.57,21. Barbara de Loor beëindigde haar loopbaan met een vijfde plek: 1.57,64.

Net als haar collega's stapt Ireen Wüst maandag het vliegtuig in. Terwijl de meeste schaatsers echter een zonnig oord opzoeken om bij te komen van een lang en zwaar seizoen, vertrekt de 19-jarige Brabantse naar Calgary. In die Canadese stad vinden over twee weken het WK allround plaats. "Het podium is absoluut het doel."

De olympisch kampioene van Turijn zei dit weekeinde blij te zijn weer op het ijs te staan. Na diverse huldigingen te hebben ondergaan, kreeg ze in Thialf een beetje het gevoel thuis te komen.

Ze onderstreepte dat met de winst op de 1000 en 1500 meter. Op die laatste afstand kon Wüst zich zelfs een flinke misslag permitteren. "Deze vorm heb ik meegenomen uit Turijn", vertelde de TVM-rijdster die op de 1500 meter Anni Friesinger en Cindy Klassen voor bleef. "Zelfs met die mispeer kwam ik dichtbij mijn persoonlijk record."

Met haar indrukwekkende dubbelslag ontpopte de inwoonster van Goirle zich tot een van de titelkandidaten voor het WK allround.

Zelfvertrouwen

Wüst bewees namelijk zowel de korte afstanden (1000) als lange afstanden (3000) onder de knie te hebben. "In Calgary wordt de 500 meter heel belangrijk voor me. Daar moet ik een 38-er noteren", vertelde ze. "Maar ik ben in de winning mood. Dit geeft me heel veel zelfvertrouwen voor het WK."

Op de Olympische Winterspelen van Turijn won Wüst tot veler verbazing goud op de drie kilometer. Daar plakte ze nog eens brons op de 1500 aan vast. Eenmaal in Nederland constateerde de schaatsster dat het leven toch anders was geworden. "Eindelijk samen", zag ze als kop in de 'bladen' staan, bij een verhaal over haar en de Volendamse zanger Jan Smit. Op dat soort dingen zit ze niet te wachten. "Laten we het maar over het schaatsen hebben."

Huldigingen

De huldigingen vond ze mooi, vooral die in haar woonplaats Goirle. "Toch ben ik blij dat het normale leven nu weer is begonnen. Het is allemaal mooi geweest, maar nu wil ik gewoon weer sporten. Deze zeges in Heerenveen zijn al heel goed, maar ik ben nog meer van plan. De wereldtitelstrijd in Calgary is voor mij ook een heel belangrijk doel."

Vorig jaar werd ze vijfde op haar eerste WK allround. Die prestatie wil ze over twee weken in Calgary verbeteren. "Dat wil ik doen door op alle afstanden m'n persoonlijk record te verbeteren. Ik denk zeker dat dit mogelijk is. Waar ik dan uitkom, zie ik wel. Zeker is dat ik er enorm veel zin in heb. Voor mij hoeft de vakantie echt nog niet te beginnen."