HEERENVEEN - De Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee heeft zondag voor een verrassing gezorgd door op de 500 meter de eindzege van het wereldbekerklassement op te eisen. De Aziaat won de laatste WB-race in een tijd van 34,98 seconden en haalde zodoende Joey Cheek en Dmitri Dorofejev in.

De Rus en de Amerikaan stonden met nog één race te gaan samen eerste met gelijk puntentotaal. Terwijl iedereen verwachtte dat beide sprinters onderling zouden uitmaken wie de WB-eindzege zou grijpen, faalden Dorofejev (4e) en Cheek (5e). Lee kwam zodoende tot een puntentotaal van 746. Dorofejev werd tweede met 720, Cheek derde (705). Op de 500 meter was Gerard van Velde de beste Nederlander. Hij werd tiende in de race, negende in het WB-klassement.

Zjoerova

Svetlana Zjoerova won zondag de wereldbekerfinale bij de vrouwen. De sprintwereldkampioene uit Rusland klokte een tijd van 38,01 seconden, hetgeen een baanrecord betekende. Jenny Wolf eindigde als tweede (38,36). De Duitse schaatsster had de WB-eindzege al veiliggesteld.

Timmer

Beste Nederlandse was Marianne Timmer. De olympisch kampioene kwam tot een tijd van 38,49 seconden. Annette Gerritsen kwam na 39,04 over de streep en werd daarmee als elfde geklasseerd. De pupil van coach Jac Orie bleef haar landgenotes Sanne van der Star (39,26) en Marieke Wijsman (39,54) voor. Margot Boer volbracht de afstand in 39,69.