EINDHOVEN - PSV won zaterdagavond vrij eenvoudig van Heerenveen (4-1) maar verliet het speelveld toch in mineur. De landskampioen verloor in de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen de vleugelverdedigers Lamey en Reiziger door blessures. Met de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon in het verschiet slecht nieuws voor de Brabanders.

Bekijk video PSV: Modem/ Breedband

Bekijk video Heerenveen: Modem/ Breedband

De verdediging van PSV zal woensdag waarschijnlijk een metamorfose ondergaan. Ook Ooijer is geblesseerd en Ball, die zaterdagavond inviel als linksback, is in Europese wedstrijden niet speelgerechtigd. Het is voor trainer Guus Hiddink te hopen dat minimaal één van de twee uitvallers tegen Lyon kan spelen. PSV staat immers voor de toch al lastige klus om een 1-0-nederlaag uit het eerste duel goed te maken.

Reiziger

"Reiziger heeft een hele dikke hand", zei Hiddink na afloop. "Foto's hebben uitgewezen dat er niets gebroken is. Het is afwachten of hij woensdag kan spelen, maar als het niet gebroken is, moet dat normaal gesproken kunnen. Lamey heeft last van zijn kuit. Er moeten nog foto's worden gemaakt. Ook dat moeten we afwachten."

De avond was voor PSV uiterst plezierig begonnen. In het Philips Stadion waren de Brabanders in de eerste helft verreweg de beste ploeg. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV had Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek nog aangekondigd dat zijn ploeg er vol tegenaan zou gaan in Eindhoven. Van die grootspraak bleek in het Philips Stadion weinig.

"We hadden na 20 minuten al op 2-0 moeten staan", aldus Hiddink. "Dat gebeurt niet en dan zakt het vaak wat weg in zo'n eerste helft. Uiteindelijk komen we toch op 2-0. Na de pauze hebben we het goed uitgespeeld. Het werd 4-1, maar het had ook in 6-2 kunnen eindigen."

Flets aftreksel

Heerenveen presenteerde zich tegen PSV als een flets aftreksel van de ploeg die Verbeek graag had willen zien. Als excuus mocht de oefenmeester het ontbreken van Pranjic en Hansson aanvoeren die beiden fysiek niet in staat waren te spelen tegen de landskampioen.

Maar PSV was zaterdag vooral de veel betere ploeg. Het is maar de vraag of Heerenveen met Pranjic en Hansson de Eindhovenaren wel fatsoenlijk tegenstand had kunnen bieden.

Oogstrelend voetbal

Met name in het eerste kwartier van de wedstrijd speelde PSV oogstrelend voetbal. De Eindhovenaren kwamen in die fase echter niet tot scoren. In andere duels dit seizoen was het vaak andersom en maakte PSV de goals op momenten dat niemand het verwachtte. PSV verprutste maar liefst zes kansen voor Koné zijn ploeg in de 37e minuut op voorsprong kopte. Nog voor rust verdubbelde Cocu de stand, 2-0.

Spanning in duel

In de tweede helft leek de aandacht van de thuisploeg wat de verslappen. PSV was Reiziger toen al lang kwijt. De ex-international stapte al in de vijfde minuut van het veld. Vlak na rust volgde ook Lamey. PSV moest daarna even zoeken om de organisatie in verdedigend opzicht weer op orde te krijgen. Heerenveen profiteerde daarvan en invaller De Vries bracht nog wat spanning in het duel: 2-1.

Mooiste doelpunt

PSV hervond snel daarna het ritme en liep in de slotfase nog uit naar 3-1. Alex maakte het mooiste doelpunt van de avond. Hij schoot de bal uit een vrije trap van een meter op 25 snoeihard in de kruising. "Een poging tot mishandeling", grapte Heerenveen-trainer Verbeek. "Anders kan ik het niet noemen. Als je niet bukt bij zo'n schot loop je een hersenbeschadiging op."

Koné onderstreepte zijn groeiende vorm een paar minuten voor tijd met zijn tweede doelpunt van de avond: 4-1.