BREDA - NAC verkeert ondanks een zege tegen hekkensluiter RBC (2-1) nog steeds in een sportieve crisis. Het bedroevende spel zaterdagavond tegen de Roosendalers maakte duidelijk dat de Bredanaars meer moeten brengen om lijfsbehoud zeker te stellen.

Desondanks zorgde de zege voor grote opluchting bij NAC. In de strijd met ADO Den Haag, Sparta en Heracles om de veilige vijftiende plek zijn drie punten in deze fase van de competitie belangrijker dan de schoonheidsprijs. Tegen RBC boekte NAC pas de tweede zege in de laatste twaalf duels.

Balverlies

NAC had in de eerste helft de grootste moeite om voor het doel van RBC te komen. De Roosendalers, die vorige week hun eerste competitiezege tegen NEC behaalden, speelden met drie man achterin en vijf man op het middenveld. Door deze speelwijze van de tegenstander kreeg NAC nauwelijks ruimte in de opbouw, met als gevolg veel balverlies in de overvolle middenlinie. Bovendien kwamen de spitsen Leonardo en Vonlanthen nauwelijks los van hun respectievelijke bewakers Loran en Fortes Rodriquez. Desondanks had NAC in het eerste deel voor rust enkele mogelijkheden op een voorsprong.

Daarna hadden de Bredanaars geluk bij een van de weinige uitvallen van RBC. In de 26e minuut knalde spits Vos de bal op de lat na een voorzet van Daelemans. De schrik zat er meteen in bij NAC. De slordigheden namen toe, vooral bij jonge jongens als Derijck en Sno. Dat de ploeg van trainer Lok desondanks op 1-0 kwam, had alles met geluk te maken. Verdediger Roumani gleed in de 36e minuut een voorzet van Derijck vanaf de vleugel achter zijn eigen doelman Volders.

Droomstart tweede helft

NAC had in de tweede helft een droomstart. In de 47e minuut schoot middenvelder Slot raak na de enige goede actie van Leonardo: 2-0. Ondanks die stand bleef het onrustig bij NAC. Na de 2-1 van Daelemans nam de chaos alleen maar toe. Lok haalde eerst de falende Vonlanthen naar de kant en vervolgens ook Leonardo. De invallers Rigters en Jenner konden evenmin overtuigen. Met de grootste moeite haalde NAC zonder puntenverlies het eindsignaal tegen het bijna gedegradeerde RBC.

Willem II scoort flink

Willem II heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met klinkende cijfers gewonnen, 5-0. Valencia opende in Tilburg na een half uur de score, kort na de pauze beslisten Hadouir, Wau, Redan en Dembele met vier treffers binnen dertien minuten de wedstrijd voor de thuisclub.

De Brabanders vergrootten hun voorsprong op hekkensluiter RBC, de noorderlingen stelden ondanks hun riante positie op de ranglijst andermaal teleur op vreemde bodem. De ploeg van trainer Jans is vooral in eigen huis sterk en heeft uit 13 uitwedstrijden slechts 11 punten behaald.

Vijfde nederlaag op rij Vitesse

Vitesse kan deelname aan de play-offs zo goed als zeker vergeten. Zaterdag verloren de Arnhemmers voor de vijfde keer op rij in de competitie. Roda JC was met 1-3 te sterk door twee doelpunten van Bodor en een van Cziommer. Door de zege is de ploeg van trainer Huub Stevens Vitesse gepasseerd op de ranglijst. Roda JC staat nu elfde, Vitesse twaalfde. Ondanks de nederlaag eiste een Vitesse-speler de hoofdrol voor zich op in het Gelredome. De 19-jarige Belgische debutant Siebe Blondelle maakte het doelpunt voor de thuisclub en werd na rust met een rode kaart van het veld gestuurd.

Trainer Sturing

Het was voor Vitesse de eerste wedstrijd nadat Edward Sturing deze week meedeelde te vertrekken als trainer, omdat hij naar eigen zeggen toe is aan een nieuwe uitdaging. "Het goede gevoel begint weg te ebben", aldus Sturing. "Als ik mijn contract tot 2007 uit zou dienen, doe ik daar iedereen tekort mee." Toch vond de oefenmeester het niet nodig om per direct op te stappen bij de Arnhemse club. "Ik heb voldoende motivatie om dit seizoen af te maken. Het zou fantastisch zijn om ons alsnog te plaatsen voor de play-offs."

Tegen Roda JC was Vitesse lange tijd de veel betere ploeg. Pas kort voor de rust kon dat verschil worden uitgedrukt in een doelpunt. Blondelle scoorde door een hoekschop van Janssen achter doelman Kujovic te koppen: 1-0. Blondelle zat aan het begin van het seizoen ook al even bij de A-selectie, maar werd niet veel later teruggezet naar Jong Vitesse.

Blessuretijd

Blondelle kon niet lang genieten van zijn doelpunt. Cziommer trapte in de blessuretijd van de eerste helft een vrije trap schitterend in de rechterbovenhoek: 1-1. De vreugde bij Blondelle verdween halverwege de tweede helft definitief, toen hij met een rode kaart werd weggestuurd. Scheidsrechter Van Egmond gaf hem zijn tweede gele prent.

Na het wegsturen van Blondelle bleef Vitesse nog enige tijd op de been. Na een snel genomen vrije trap kon Bodor Roda JC tien minuten voor tijd toch op voorsprong zetten. In blessuretijd maakte de Hongaar ook nog 1-3.