MUNCHEN - Met een rake kopbal maakte Nigel de Jong zaterdagmiddag een einde aan een reeks van negentien thuisoverwinningen van Bayern München. De oud-middenvelder van Ajax loodste zijn nieuwe club Hamburger SV in de 88e minuut van een spannende wedstrijd voorbij de koploper van Duitsland: 1-2.

Bayern München kwam na zestien minuten op achterstand via een doelpunt van Demel. Scholl maakte in de 83e minuut de gelijkmaker waarna De Jong met zijn doelpunt de 1-2-eindstand op het bord bracht. Koploper Bayern München heeft nog steeds acht punten meer dan naaste belagers Hamburger SV en Werder Bremen, dat gelijkspeelde tegen Bayer Leverkusen (1-1).

Van der Vaart

De Jong vierde zijn doelpunt in de armen van Van der Vaart, de middenvelder die na een goed optreden zojuist was gewisseld. Van der Vaart bereidde onder meer de openingstreffer van Demel voor. Ook na de wedstrijd rende Van der Vaart weer het veld in. Samen met De Jong voerde hij vlak voor het tribunevak met meegereisde supporters een vrolijk dansje op.

Voor De Jong kwam het winnende doelpunt op een mooi moment. Sinds zijn overstap in de winterstop haalde de speler niet het door hem gewenste niveau. "Het wordt tijd dat HSV de echte De Jong ziet", liet de middenvelder vlak voor het duel met Bayern München nog optekenen.

De laatste thuisnederlaag van Bayern München dateerde alweer van 16 oktober 2004 toen Schalke 04 te sterk was: 0-1. Makaay voetbalde voor de vierhonderdste keer een competitiewedstrijd. Hij speelde geen rol van betekenis. HSV won voor het eerst sinds 24 jaar weer eens in München.

Bremen

Werder Bremen profiteerde maar gedeeltelijk van de uitglijder van de koploper. De ploeg speelde gelijk tegen Bayer Leverkusen (1-1). Bremen kwam na drie minuten op voorsprong door een benutte strafschop van Frings. Leverkusen maakte kort voor rust gelijk via Berbatov. Doelman Gentenaar beleefde weinig plezier aan zijn eerste optreden in de basisformatie van Borussia Dortmund. De Nijmegenaar speelde gelijk tegen het laaggeklasseerde Mainz 05 (1-1).

Gentenaar, volgend seizoen Ajacied, haalde opgelucht adem toen Zidan een strafschop miste. De speler van Mainz 05 raakte de paal.