HEERENVEEN - Ireen Wüst heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de kilometer gewonnen. De olympisch kampioene op de 3000 meter reed een tijd van 1.15,46, een baanrecord.

Anni Friesinger werd tweede en won daarmee de wereldbeker op de afstand. Marianne Timmer, olympisch kampioene op de kilometer, werd vierde. De vijfde plaats was voor Annette Gerritsen. Barbara de Loor reed de laatste 1000 meter van haar loopbaan en eindigde als zesde.

Eerste keer

Voor Wüst was het de eerste keer dat ze een wereldbekerwedstrijd won. Friesinger werd in dat circuit na vijf zeges voor de eerste keer verslagen. De tijd van Wüst was alweer het derde baanrecord van het weekeinde. Vrijdag werd de beste tijd van Thialf op de 500- en 5000 meter bij de mannen aangescherpt.

In Heerenveen rijdt Wüst ook nog de 1500 meter. De 3000 slaat ze over. Ze wil zich, twee weken voor de wereldtitelstrijd in Calgary, niet te zwaar belasten.

Klassen

Cindy Klassen heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen de 3000 meter gewonnen. De tijd van de Canadese was, 4.02,79, een baanrecord.

Door haar zege verzekerde Klassen zich ook van de eindzege in het klassement van de wereldbeker over 3- en 5 km. Klassen zet haar succesreeks daarmee voort. Bij de Winterspelen in Turijn won ze recentelijk vijf medailles.

Beste Nederlandse was Carien Kleibeuker, die achtste werd.