BERLIJN - Enkele Duitse politici willen de coach van het nationale voetbalelftal voor een parlementaire commissie slepen. Jürgen Klinsmann moet zijn trainingsmethoden maar eens komen uitleggen, vinden ze.

Vertegenwoordigers van sociaal-democratische en christen-democratische komaf hebben elkaar gevonden in gezamenlijke verontwaardiging over de prestaties van het Duitse team. De Duitsers doen het niet best in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in eigen land. Klinsmann had al veel kenners tegenover zich, daar komen nu de politici bij.

Onrust

Het verlies in de vriendschappelijke interland tegen Italië (4-1) wakkerde de onrust afgelopen week flink aan. De aanloop naar de WK loopt uit op een brede maatschappelijke discussie. "Het zou goed zijn als de heer Klinsmann zijn concept ontvouwt over hoe hij de wereldbeker gaat winnen", aldus Norbert Barthle (CDU). "Ik wil van Jürgen Klinsmann horen hoe hij een sterke basis voor het team creëert", vraagt Reinhold Hemker (SPD).

Oppositie

De oppositie sluit zich bij het pact aan. Miriam Gruss van de vrije democraten: "De wereldbeker is van nationaal belang. Klinsmann moet stoppen met experimenteren en de commissie informeren over zijn plannen."