HEERENVEEN - Schaatser Sven Kramer heeft vrijdagavond bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen Chad Hedrick verslagen op de 5000 meter, 6.14,90 tegen 6.18,67. Recentelijk was hem dat bij de Winterspelen van Turijn niet gelukt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Kramer won in Thialf, olympisch kampioen Hedrick werd derde. De tweede plek was voor de Italiaan Enrico Fabris. Voor de Amerikaan was er wel een andere prijs. Hij won de wereldbeker op de afstand. Het was ook om die reden dat hij eerder op de dag uit de Verenigde Staten was komen vliegen.

Revanche

Kramer, in Turijn goed voor zilver op de 5000 meter, sprak van revanche. "De Winterspelen heb ik afgesloten met een zeer zwakke tien kilometer. Die rit paste niet bij mij. Voor eigen publiek wilde ik hier laten zien dat ik veel beter kan."

Dat lukte hem. "Dit is een mooie opsteker voor Calgary", vervolgde Kramer. Over enkele weken neemt hij daar met Carl Verheijen en Mark Tuitert deel aan de wereldtitelstrijd allround. Hij geldt als één van de favorieten. "Ik heb hier vanavond laten zien dat ik het in me heb", zei de wereldkampioen van de junioren.

Tevreden

Hedrick stelde zich tevreden met de derde plaats. Hij was vooral naar Nederland gekomen om de wereldbeker op de 5 km (en die op de 1500) te winnen. In principe was het voor de Amerikaan voldoende om af te rekenen met Carl Verheijen. Dat deed hij in een rechtstreeks duel.

De voorbereiding van Hedrick was, op z'n zachtst gezegd, wonderbaarlijk geweest. Na Turijn verscheen hij sinds afgelopen maandag in Alkmaar (bij Louis van Gaal), New York en LA. Werkend aan zijn pr in uiteenlopende talkshows en toekomst als acteur. Pas enkele uren voor aanvang van de wedstrijden in Thialf keerde hij terug in Nederland. "Ik voel me fit", riep hij.

De vlucht van Los Angeles alsmede het tijdsverschil deerde hem niet. "Ik heb me wel vaker op deze wijze voorbereid. Tijdens de vlucht heb ik lekker geslapen. Om de wereldbeker te winnen kon ik het me niet veroorloven deze wedstrijd te laten schieten. Daarom ben ik gekomen. Het eerste deel van mijn opdracht is voltooid, nu de volgende nog."