EINDHOVEN - In Rusland weten ze het zeker. Guus Hiddink wordt na het wereldkampioenschap voetbal de nieuwe bondscoach van het land. De hoofdpersoon ging vrijdag met enige reserve in op het stellige nieuws uit Moskou. "Het lijkt mij allemaal een beetje voorbarig, nog", aldus de coach van PSV.

Hiddink speelde het spel vrijdagmorgen na de laatste training voor het duel met SC Heerenveen vakkundig. De trainer antwoordde op alle vragen, maar hield een flinke slag om de arm. Rusland was nog niet rond, vertelde hij. In elke zin stopte hij dat woordje 'nog'.

Om vervolgens te vertellen dat hij ook 'nog' andere ijzers in het vuur heeft. "Er zijn informerende contacten geweest, maar niet alleen met de Russische bond, ook met andere bonden."

Plannen

Hiddink was echter wel volledig op de hoogte van de plannen van de Russische bond. Bij zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen legden de Russen een concreet plan neer: "Ze willen de potentie die ze denken te hebben een nieuwe impuls geven", aldus Hiddink. "Ze zoeken iemand die naast het A-elftal ook de rest van het voetbal kan afstoffen. Een soort technisch directeur zeg maar. Voor die functie hebben ze mij in gedachten."

De stelligheid waarmee Nikita Simonjan, vice-voorzitter van de Russische voetbalbond, het nieuws donderdag de wereld in slingerde zorgde bij Hiddink voor gefronste wenkbrauwen. De oefenmeester wil de komende maanden eerst zijn positie bij PSV evalueren voordat hij met een definitief bericht komt over zijn toekomst. "Zo heb ik dat met voorzitter Westerhof besproken. Als hij terugkomt van vakantie gaan we daarover praten. In de maart-maand komen we dan wel met een bericht."

Geschrokken

Overigens leek Simonjan een dag later ook wat geschrokken van zijn eigen uitlatingen. Tegen persbureau Reuters ontkende hij: "Ik heb alleen gezegd dat zijn aanstelling breeduit werd gemeld door de Russische media. Maar er is geen officieel statement van onze kant geweest."

De Russische miljardair Abramovitsj zou op de achtergrond een rol spelen in de mogelijke overgang van Hiddink naar de voetbalbond van Rusland. Hiddink gaf vrijdag aan dat zijn zaakwaarnemer Van Nieuwenhuizen wel eens heeft gesproken met de vermogende Rus, die ook Chelsea bezit. "Hij wil, denk ik, ook wat doen voor het Russische voetbal."

Australië

De contacten met Rusland, dat zich niet plaatste voor het WK van deze zomer in Duitsland, zijn niet nieuw, vertelde Hiddink: "Ze hebben me ook al benaderd voor ik met Australië in zee ging. Toen was het echter niet aan de orde en heb ik direct nee gezegd. Nu is het uitgangspunt dat ik een baan wil waarin ik mijn ei kwijt kan.

Dat kan ook bij PSV zijn. Ik heb er nu nog veel plezier in om met PSV het kampioenschap van Nederland na te jagen. En misschien wil ik daar volgend jaar ook nog wel een rol in spelen."

De contacten zijn volgens Hiddink op dit moment nog "informeel". Dat bondsofficial Simonjan donderdag zijn aanstelling bekendmaakte en die een dag later met dezelfde stelligheid weer introk, zei hem niet zo veel: "Ik heb die man nooit gesproken, ken hem niet. Maar dit soort berichten kun je niet tegengaan. Mensen krijgen een camera en een microfoon voor hun neus en zeggen zulke dingen. Dat kun je niet voorkomen."

Lachend: "Ik had het uit andere hoek eigenlijk al veel eerder verwacht." Om nog maar eens te benadrukken dat er meer werkgevers naar Hiddinks gunsten dingen. "Voorlopig telt echter PSV. Zaterdag spelen we tegen Heerenveen. Met die tegenstander hebben we het gezien de geschiedenis altijd moeilijk. Daar richt ik me nu in eerste instantie op."