RIJSWIJK - Grote paniek brak in de nacht van woensdag op donderdag uit op de Movistar. Het Spaanse jacht dat meedoet aan de Volvo Ocean Race, de zeilrace om de wereld, maakte water in de Stille Oceaan en dreigde te zinken. De Nederlandse schipper Bouwe Bekking sloeg groot alarm en riep zelfs de hulp in van de andere wedstrijdboten.

Uiteindelijk bleek de schade mee te vallen en kon Bekking melden dat de Movistar op eigen kracht naar de eerste de beste haven in Argentinië kan varen.

Lekkage

Een lekkage bij de kiel zorgde voor de ophef. Het water liep snel de boot in en stond in kort tijd tot kniehoogte in het middengedeelte van het zeiljacht. Bekking aarzelde geen moment en liet zijn bemanning alles in het werk stellen voor een evacuatie.

Een van de matrozen dook onder water om noodpompen aan de batterijen te bevestigen en slaagde in dat lastige karwei. "Langzaam maar zeker daalde het waterpeil in de boot en kregen we de zaak onder controle", meldde Bekking per e-mail.

Hij stuurt de boot nu naar Ushuaia, de zuidelijkste havenstad ter wereld aan Kaap Hoorn. Daar zullen reparaties worden uitgevoerd. De Movistar lag tot aan het incident tweede in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race tussen Wellington en Rio de Janeiro. De boot is afgezakt naar de vierde plaats. De Nederlandse boot ABN Amro I lag donderdagmiddag aan kop.