AMSTERDAM - Na afloop van een slechte maar gewonnen wedstrijd tegen Ecuador (1-0) zag bondscoach Marco van Basten woensdagavond voldoende lichtpuntjes. "We hebben slecht maar, gedisciplineerd gespeeld. En ik heb weer enkele jongens aan het werk gezien."

Van Basten: "Het baltempo was te laag en we konden de tegenstander niet helemaal onze wil opleggen. Voetballend hebben we te weinig afgedwongen. Toch hebben we weinig kansen weggegeven. Dat is positief."

Van Bommel

"Daarbij heb ik jongens als Boateng, Jaliens, Meerdink, Hofs en Van Bommel weer aan het werk gezien. Dat is leerzaam. Boateng had het moeilijk op het middenveld. Met Maduro ging het na rust beter. Van Bommel heeft het goed gedaan. Over hem ben ik tevreden."

Van Basten wilde Van Bommel nog geen plaats in de WK-selectie toezeggen. "Iedereen heeft het maar over Van Bommel. Hij heeft goed gespeeld. Maar hij was niet de enige. Ik vond dat Jaliens het als rechtsback ook goed deed. Ook dankzij hem hebben we weinig kansen weg gegeven."

Kuijt

Van Basten: "Voor mij was het een leerzame avond. Zo vond ik het goed om Kuijt eens als spits aan het werk te zien. Hij deed het goed maar miste na rust wel een paar mooie kansen. Ik denk dat het voor veel van de jongens een hele leerzame avond was."

"Mijn spelers voetballen nooit tegen een Zuid-Amerikaanse tegenstander. Alleen daarom is het al goed dat we tegen Ecuador hebben gespeeld. Ik heb ook kunnen zien hoe deze spelers zich tegen een tegenstander van dit kaliber houden. Je moet niet vergeten dat we ook veel spelers misten", aldus Van Basten die aan het einde van de persconferentie voor de zoveelste keer aan een Duitse verslaggever moest vertellen waarom Makaay in de Nederlandse selectie ontbrak.

Duitsland

"Mag ik u ook wat vragen", aldus Van Basten nadat hij verteld had dat het hij veel goede centrumspitsen kan oproepen. "Wat heeft Duitsland tegen Italië gespeeld?" De bondscoach keek verbaasd op toen veel aanwezigen hard begonnen te lachen. Van Basten was namelijk echt niet op de hoogte van de einduitslag. "Italië heeft met 4-1 gewonnen", aldus de Duitse journalist. Van Basten: "Sorry, dass habe ich nicht gewusst."