FLORENCE - Het gastland van het komende wereldkampioenschap voetbal verkeert in nood. Het grote Duitsland liep woensdagavond tegen Italië tegen een onwezenlijke nederlaag aan: 4-1. Al na 57 minuten had de jonge Duitse defensie in Florence vier keer moeten buigen.

In de beginfase troffen Gilardino en Toni doel. Zes minuten voor de pauze zorgde De Rossi voor de sensationele ruststand: 3-0. Del Piero maakte er tot ontzetting van de Duitse teamchef Klinsmann in de 57e minuut ook nog 4-0 van. In de slotfase poetste nieuwkomer Huth (Chelsea) de hatelijke nul van het bord: 4-1. De blamage voor Duitsland was er echter niet minder door.

Oefenduel België gestaakt

De debuutwedstrijd van de nieuwe Belgische bondscoach René Vandereycken (ex-FC Twente) is woensdagavond in en tegen Luxemburg na ruim een uur gestaakt. Door hevige sneeuwval was het veld niet langer bespeelbaar. De stand was bij het afbreken in de 65e minuut 2-0 in het voordeel van de Rode Duivels. Vandenbergh en Pieroni brachten de treffers op hun naam. België speelde met de debutanten Swerts (Vitesse) en Vermaelen (Ajax) en met Simons (PSV) en Huysegems (AZ).

Joe Cole redt Engeland

Joe Cole heeft Engeland woensdagavond gered in het oefenduel tegen Uruguay. Hij maakte in de slotminuut de winnende treffer: 2-1. De Engelsen waren een kwartier voor tijd pas op gelijke hoogte gekomen dank zij invaller Peter Crouch, die vlak daarvoor Wayne Rooney was komen aflossen. De Zuid-Amerikanen waren halverwege de eerste helft op voorsprong gekomen door Omar Pouso.

Servië wint door Kezman

Mateja Kezman heeft woensdagavond Servië-Montenegro in het oefenduel tegen Tunesië aan de 1-0-overwinning geholpen. De voormalige PSV'er, tegenwoordig in dienst van Atletico Madrid, scoorde na ruim tien minuten. Het Servisch team, in de eindronde van het WK in Duitsland groepstegenstander van Oranje, maakte een goede indruk. Bij Tunesië ontbrak Ajacied Trabelsi.

Kroaten verrassen Argentinië

Argentinië heeft zich woensdagavond in Basel laten verrassen door Kroatië. De opponent van Oranje in de WK-eindronde verloor de oefenwedstrijd met 2-3. Dario Simic maakte de winnende treffer in blessuretijd.

De beginfase was uitermate opwindend. Ivam Klasnic opende de score namens Kroatië al na drie minuten. Het antwoord van de Argentijnen kwam per ommegaande. Binnen de kortste keren draaiden Carlos Tevez en de jonge Lionel Messi de rollen om: 2-1. Na rust herstelde Darijo Srna het evenwicht waarna Simic het laatste woord had.

Tsjechië gaf in Istanbul een zeker lijkende overwinning op Turkije in de laatste minuten uit handen: 2-2. Routinier Karel Poborski (strafschop) en Jiri Stajner zorgden in Istanbul voor een veilige voorsprong. De 0-2 bleef tot de voorlaatste minuut op het scorebord. Invaller Ümit Karan scoorde in de slotseconden nog tweemaal.

Brazilië verslaat Rusland

Brazilië heeft woensdagavond in een oefenwedstrijd ter voorbereiding op de eindronde van het WK tegen Rusland met 1-0 gewonnen. Ronaldo maakte de treffer in een bitter koud Moskou voor 30.000 toeschouwers al na een kwartier.

Daar kwam het nodige geluk aan te pas. De aanvaller van Real Madrid werd geraakt door een schot van zijn clubgenoot Roberto Carlos, waardoor de bal in het doel caramboleerde. De verraste Russische keeper Akinfejev protesteerde heftig omdat hij meende dat Ronaldo daarbij hands had gemaakt.

De Brazilianen, zonder de geblesseerde Ronaldinho (enkel), voetbalden in de eerste helft beter maar werden door Akinfejev van meer doelpunten afgehouden. De gastheer kwam vlak voor rust bijna op gelijke hoogte. Kerzjakov knalde tegen de paal. Na de hervatting drongen de Russen aan. Ze faalden echter in de afwerking.

Bulgarije, in de kwalificatie voor het EK van 2008 tegenstander van Oranje, versloeg Macedonië in een testduel ook met 1-0. Martin Petrov scoorde.