DEN HAAG - Schaatsers Ireen Wüst en Bob de Jong zijn woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze kregen de koninklijke onderscheiding voor hun gouden medaille tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn vorige maand. Wüst won de 3000 meter en De Jong was de snelste op de 10 kilometer.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Koningin Beatrix ontvangt schaatsters

Marianne Timmer behaalde ook goud, op de 1000 meter, maar zij is al geridderd wegens haar prestaties in Nagano acht jaar geleden. Daar won zij de 1000 en de 1500 meter. En volgens een woordvoerder van het NOCNSF kan zij "nu niet hoger in de boom van onderscheidingen".

Lintjes

De sporters kregen de lintjes opgespeld in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het ministerie van VWS en sportkoepel NOCNSF hielden daar woensdag de officiële huldiging van de Olympische medaillewinnaars.

Balkenende

Premier Balkenende sprak de atleten toe. Hij bedankte de aanwezige sporters, coaches en begeleiders voor "twee geweldige Olympische weken". Hij roemde vooral de teamgeest van zowel de sporters als de meegereisde Nederlandse fans. Tijdens zijn toespraak in de Koninklijke Schouwburg sprak hij over een perfecte mix van routiniers en onbevangen jonkies. Ook was de premier trots op de meegereisde Oranjefans. "Zij maakten de sfeer in de Oval Lingotto en moedigden niet alleen de Nederlanders, maar alle schaatsers aan."

Bewondering had Balkenende ook voor de atleten die zich tijdens en na hun carrière inzetten voor de maatschappij, zoals de Amerikaan Joe Cheek en de Noor Johann Olav Koss met zijn hulporganisatie Right to Play. "Ik droeg op de tribune niet voor niets zijn gele trui."

Balkenende sprak verder nog zijn waardering uit over Marianne Timmer (goud op de 1000): "een combinatie van Groningse nuchterheid en on-Hollandse gratie". "Na haar valse start zat ze er doorheen, maar was niet gebroken, en nam revanche op de 1000 meter."

De premier gebruikte Timmers eigen woorden dan ook om potentiële komende olympische sporters aan te moedigen: "Als je mag starten op de Olympische Spelen, kun je ook winnen".

Ross

Staatssecretaris Ross (Sport) stelde bij de gelegenheid haar best te zullen doen om voor de volgende Winterspelen in Vancouver eenzelfde budget ter beschikking te stellen voor de sporters als dat van de Nederlandse ploeg in Turijn.


Joyce Hoogland | Ook Balkenende bij huldiging

Woensdag stond in de Koninklijke Schouwburg een officieel onthaal door het ministerie van VWS en NOCNSF op het programma met aansluitend een ontvangst van de medaillewinnaars bij de koningin op Huis ten Bosch. De dag eindigde weer in de schouwburg met een borrel.

Ritsma

"Moe? Welnee", antwoordde veteraan Rintje Ritsma desgevraagd. "Er zitten op dit moment alleen te weinig uren in een dag. Het is een vol programma en vrijdag moet ik weer rijden." Ritsma, die brons won met de achtervolgingsploeg, verliet net als veel andere sporters bijtijds de borrel. "Nee, niet omdat ik moe ben, maar anders zit ik weer in de file naar huis."

Wüst

Gouden medaillewinnares Ireen Wüst was wel "heel erg moe". Ze won goud op de 3000 meter en brons op de 1500 meter. "Maar dat hoort er allemaal bij. En als ik geen zin heb om journalisten te woord te staan, dan zeg ik dat gewoon." Over haar gesprek met koningin Beatrix mocht ze niets vertellen. "Maar het was gaaf, echt een unieke kans, en ze was hartstikke aardig." De jonge schaatsster werd woensdag net als 'gouden' Bob de Jong ook nog benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


Joyce Hoogland | Ilse Broeders

Ook Wüst schaatst dit weekeinde al weer voor de wereldbeker in Heerenveen en vertrekt daarna naar Calgary. Weinig tijd voor ontspanning? "Nee hoor, trainen en wedstrijden schaatsen is voor mij juist ontspanning. Alleen vlak voor de wedstrijd ben ik gespannen. Ook haar medeschaatsers en teamleden zorgen voor de nodige ontspanning. "Ik voel me als een vis in het water bij TVM."

Het Olympisch team kwam maandagavond vanuit Italië per luxe trein aan in Zwolle, waar de equipe werd onthaald door de burgemeester van Zwolle, vele honderden fans, familieleden en kennissen. Na een korte huldiging, een gedicht van dichter des vaderlands Driek van Wissen en een optreden van rapduo Lange Frans en Baas B. reisden de sporters huiswaarts. Een aantal van hen is dinsdag ook nog in hun woonplaats gehuldigd.