ARNHEM - Trainer Edward Sturing vertrekt na dit seizoen bij Vitesse. De 42-jarige oefenmeester had nog een contract tot en met eind juni 2007, maar vertrekt op eigen initiatief een jaar eerder. Sturing heeft bijna twintig jaar bij de Arnhemse voetbalclub doorgebracht.

Als voetballer was Sturing van 1987 tot 1998 actief voor de Arnhemse eredivisieclub. Na zijn actieve loopbaan begon hij direct als assistent-coach van Ronald Koeman. Na diens vertrek naar Ajax kreeg Sturing tijdelijk de eindverantwoordelijkheid en was hij vervolgens actief in functies als interim-, assistent- en hoofdtrainer. Ook ging hij in 2002 nog aan het werk als hoofd opleidingen. Sinds maart 2003 was hij weer hoofdtrainer.

Moeilijk

"Het was een heel moeilijke beslissing", zei Sturing woensdag, "maar voor mijn gevoel kon ik niet anders. Deze beslissing komt puur uit mezelf en heeft niets met de club of de mensen die hier werken te maken en ook niet met de spelersgroep of de staf. Ik heb in negentien jaar alles meegemaakt bij Vitesse, maar nu is het op. Het goede gevoel begint een beetje weg te ebben. Zou ik mijn contract uitdienen, dan doe ik daar iedereen tekort mee. Ook mezelf."

Opvolger

Vitesse moet op zoek naar een opvolger, maar heeft daarvoor wel even de tijd. Algemeen directeur Paul van der Kraan betreurt Sturings vertrek. "Maar ik heb respect voor zijn beslissing. Edward is een ware Vitesse-man, wiens clubliefde nooit in twijfel kan worden getrokken. Het clubbelang staat voor Edward altijd voorop. Dit blijkt ook nu weer uit deze moedige beslissing."

Sturing raakte dit seizoen twee keer openlijk in conflict met een speler, naar aanleiding van uitlatingen in interviews. Eerst met Youssouf Hersi, die voor korte tijd uit het eerste elftal werd verbannen, daarna met Stijn Vreven. De Belg, die zijn medespelers gebrek aan beleving verweet, was niet langer welkom bij Vitesse. Hij verkaste naar Omonia Nicosia op Cyprus.