LONDEN - De Engelse profvoetballers gaan staken. De spelersvakbond PFA heeft voor het weekeinde van 1 en 2 december een staking uitgeroepen om de Engelse bond FA te dwingen een groter deel van opbrengsten uit de televisiegelden af te staan.

"We zien geen andere uitweg meer", zei Gordon Taylor, voorzitter van de PFA, op de Engelse zender Sky Sports. "We moeten de toekomst van onze bond beschermen." De PFA wil 5 procent van de gelden, wat neerkomt op ruim 90 miljoen gulden per jaar. De FA heeft 40 miljoen geboden.

Alle wedstrijden op het hoogste niveau die het eerste weekeinde van december voor een tv-uitzending in aanmerking komen, gaan niet door. Het is de eerste staking in de geschiedenis van het Engelse voetbal.

Eerder deze maand spraken de spelers zich bijna unaniem uit voor staken. Van de 2290 voetballers waren er 22 tegen. Ook na de dreiging van een onderbreking weigerden de clubs uit de Premier League toe te geven aan de eisen van de PFA.

Premier League

Inmiddels probeert de Premier League, de organisatie van de hoogste Engelse voetbalcompetitie, de spelersstaking via tussenkomst van de rechter te voorkomen. Directeur Richard Scudamore noemt de voorgenomen actie van de spelers illegaal.

De Engelse voetbalbond FA ageerde ook krachtig tegen de staking. "Dat brengt het voetbal ernstige schade toe", zei bestuurder Adam Crozier.

/SPORTKans op voetbalstaking in Premier League blijft groot

/DOSSIERPremiership