EINDHOVEN - Hij gaf het ruiterlijk toe na afloop. Doelman Gomes van PSV verschuilde zich in de catacomben van het Philips-stadion niet achter excuses. Door een fout van hem verloor de Eindhovense formatie dinsdagavond in de eerste wedstrijd van de achtste finale van de Champions League met 1-0 van Olympique Lyon. "Het kan niet altijd mijn avond zijn", aldus de Braziliaanse keeper.

De Brabanders toonden zich na de wedstrijd aangeslagen. Guus Hiddink schetste voorafgaand aan het duel een sfeer waarin hij zijn ploeg nadrukkelijk de rol van underdog opdrong. Hij noemde Olympique Lyon een Europees topelftal en schoof die ploeg gedecideerd naar voren als grote favoriet om een ronde verder te komen. In de eerste helft bleek van dat geschetste krachtsverschil niet veel. PSV speelde brutaal, eiste het initiatief en kreeg de beste kansen.

Hiddink

Toch bleef de beloning voor die goede eerste helft uit. "We waren in die periode gelijkwaardig", zei Hiddink na afloop. "Er zat in de eerste helft niet veel verschil in. Dat resulteerde in een aantal goede mogelijkheden en kansen. Al in de eerste minuut redt hun keeper de wedstrijd door een kopbal van Vennegoor of Hesselink te stoppen. Jammer dat we uit de mogelijkheden die we kregen geen goal konden maken."

Na de pauze veranderde het spelbeeld. Olympique bracht een extra aanvaller en PSV liet zich terugdringen. De Brabanders konden zich in die fase slechts met veel moeite aan de druk van de Fransen ontworstelen. De fout van doelman Gomes werd uiteindelijk fataal.

Juninho

Juninho schoot een vrije trap vanaf zeker 25 meter ineens op het doel. Gomes grabbelde en zag de bal kinderlijk tussen zijn armen door in de goal verdwijnen: 0-1. "Het was mijn fout", zei een schuldbewuste Gomes na afloop. "Juninho nam de bal heel hard en met heel veel effect. Ik ken zijn vrije trappen uit de trainingen met het Braziliaanse nationale elftal en toch liet ik me verrassen. Dat mag niet gebeuren."

Smokkelen

De fout van Gomes werd uiteindelijk beslissend, maar Hiddink maakte zich na afloop vooral druk over de manier waarop de vrije trap werd uitgevoerd. Juninho smokkelde volgens de oefenmeester zeker zeven meter; hij legde de bal een stuk dichter bij het doel. "Dat is onze onervarenheid. We zijn daarin nog niet slim genoeg. We geven hem de kans om te smokkelen. Aan de andere kant zag ook de muur er niet goed uit. Een speler trok zijn hoofd weg. Hij had de bal beter tegen zijn kanis kunnen laten knallen."

Wraak

Met de overwinning nam Lyon uiteindelijk wraak voor de uitschakeling in de vorige editie van de Champions League. Toen was PSV er verantwoordelijk voor dat de Europese ambitie van de Fransen in de kwartfinale tot staan werd gebracht. De ploeg staat in de nationale competitie al jaren op eenzame hoogte en wil die status ook graag van enig Europees perspectief voorzien.

De 1-0-voorsprong in een Europees uitduel op zak, moet de ploeg die revanche over twee weken in Lyon gestalte kunnen geven. Al toonde PSV vooral voor rust dat het in staat is om het Europese topelftallen moeilijk te maken. Koné onderschreef dat, door in de 89e minuut in vrije positie op de paal te schieten. Voor PSV rest de vrijwel onmogelijke opdracht om in de return tenminste twee keer te scoren om alsnog verder te komen.