EINDHOVEN - PSV heeft voor het eerst in tweeënhalf jaar een Europese thuiswedstrijd verloren. Olympique Lyon bracht de Brabanders die gevoelige nederlaag toe in de achtste finale van der Champions League.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Keeper Gomes werd de schlemiel van de avond, waarop PSV aanvankelijk boven zichzelf uit leek te stijgen. De Braziliaan liet in de tweede helft echter een houdbare vrije trap van Juninho door zijn armen schieten: 1-0.

Grote favoriet

PSV-coach Guus Hiddink koos in de aanloop naar het duel tegen de Franse kampioen opzichtig voor een rol in de schaduw. Hij noemde Olympique Lyon een Europees topelftal en schoof die ploeg gedecideerd naar voren als grote favoriet om een ronde verder te komen. In de eerste helft bleek van dat geschetste krachtsverschil niet veel. PSV speelde brutaal, eiste het initiatief en kreeg de beste kansen.

Beste kans

De Eindhovenaren hadden al binnen een minuut op voorsprong kunnen komen. Groeibriljant Afellay kreeg de bal op de linkerkant en legde de bal met veel gevoel op het voorhoofd van uitblinker Vennegoor of Hesselink. Doelman Coupet kon met een uiterste krachtsinspanning een doelpunt voorkomen. De spits was in de 27e en 40e minuut ook nog dicht bij een treffer, maar was net niet scherp genoeg. De beste kans was echter voor Alex. De Braziliaan trapte na een kwartier een vrije trap kiezelhard op de lat. De bal had zo'n vreemde curve dat Coupet volledig op het verkeerde been stond.

Slordig

In de beginfase was PSV echter ook een aantal keren slordig. Linksback Lamey stond stijf van de zenuwen en deed voor rust weinig goeds. In de zevende minuut speelde hij veel te kort terug op keeper Gomes, die echter goed oplette en de bal net kon wegwerken. Vijf minuten later ging de doelman zelf in de fout. In een poging het spel snel te verplaatsen, gooide hij de bal in de voeten van Govou. Ook die actie bleef uiteindelijk zonder gevolgen.

Culina

Hiddink had er tegen Lyon voor gekozen om een aanvaller op te offeren voor een middenvelder. Culina maakte daardoor als rechtshalf zijn rentree op het hoogste Europese niveau en deed dat niet onverdienstelijk. Door die tactische keuze bleef aanwinst Koné aanvankelijk op de bank.

Tweede helft

Na de pauze maakte Lyon door een tactische ingreep van trainer Houllier alsnog de door Hiddink geschetste faam waar. Houllier bracht een extra aanvaller voor een verdediger, waardoor PSV het initiatief verloor. De Brabanders konden zich slechts met veel moeite aan de druk van de Fransen ontworstelen.

Doelpunt

Een fout van doelman Gomes werd uiteindelijk fataal. Juninho schoot een vrije trap vanaf zeker 25 meter ineens op het doel. Gomes grabbelde en zag de bal kinderlijk tussen zijn armen door in de goal verdwijnen: 0-1.

Wraak Lyon

Met die overwinning nam Lyon wraak op de uitschakeling in de vorige editie van de Champions League. Toen was PSV er verantwoordelijk voor dat de Europese ambitie van de Fransen in de kwartfinale tot staan werd gebracht.

Revanche

De 1-0-voorsprong in een Europees uitduel op zak, moet de ploeg die revanche over twee weken in Lyon gestalte kunnen geven. Al toonde PSV vooral voor rust dat het in staat is om het Europese topelftallen moeilijk te maken. Koné onderschreef dat, door in de 89e minuut in vrije positie op de paal te schieten. Hij miste echter, waardoor PSV de schier onmogelijk opdracht heeft om in de return tenminste twee keer te scoren om alsnog verder te komen.