TURIJN - Een dag lang hield ze zich groot. Marianne Timmer toonde zondag na haar gouden race op de 1000 meter weinig emotie. Toen een dag later het Wilhelmus op het Piazza delle Medaglie klonk, kwamen alsnog de tranen.


Anni Friesinger, Marianne Timmer en Cindy Klassen gehuldigd

"Het geeft een onbeschrijflijk gevoel wanneer het volkslied speciaal voor jou wordt gespeeld", vertelde Timmer. Direct na de ceremonie viel ze in de armen van haar vriend Henk Timmer, die van AZ-trainer Louis van Gaal 'buitengewoon verlof' had gekregen. "We maken ook veel mindere momenten mee. Dan is het fijn als je ook op zo'n moment samen kan zijn", sprak de olympisch kampioene.

Huwelijk

Geruchten dat het duo ging trouwen werden in Turijn de kop ingedrukt. "Allemaal larie", vond Marianne. Ruim voor de Winterspelen had Henk beloofd haar ten huwelijk te vragen indien ze goud zou veroveren. Toen dat daadwerkelijk gebeurde, regelde de NOS een straalverbinding tussen Nederland en Turijn om het heugelijke moment vast te leggen. De Timmers weigerden. "Zoiets moet uit je hart komen, niet door prestaties", sprak Marianne.


Marianne Timmer wordt gefeliciteerd door haar vriend Henk Timmer

Even verderop stond haar vriend te wachten. De AZ-doelman had genoten van de huldiging. "Het is hartstikke leuk om Marianne zo te zien stralen. Ik heb genoten van het meisje."

Volkslied

Eén kritiekpuntje had Henk wel. De kampioene moet in het vervolg meezingen met het volkslied. "Dat doe ik ook altijd, met mijn hand op mijn hart." Volgens Marianne was ze echter te emotioneel om de coupletten mee te zingen. "Het geeft zo'n apart gevoel. Dan denk je niet aan zingen."