EINDHOVEN - De komende Champions League-ontmoeting met Olympique Lyon maakte maandag de Calimero wakker in PSV-trainer Guus Hiddink. De coach koos opzichtig de rol van underdog voor de wedstrijd tegen de Franse koploper.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hiddink wees op het verschil in budget tussen PSV en Lyon, de aankopen die de Franse club afgelopen zomer deed en alle verschuivingen in zijn eigen selectie. "Dit duel zal zeer, zeer moeilijk worden," aldus Hiddink. De oefenmeester schetste niet eens zo'n irreëel beeld. Olympique Lyon is in de Champions League een van de gevaarlijkste outsiders.

Strafschoppen

Dat PSV vorig jaar dankzij een overwinning op de Franse kampioen de halve finale van het toernooi haalde, wordt vooral in Frankrijk nog steeds als een wonder beschouwd. Lyon was in de dubbele ontmoeting met PSV de betere ploeg, maar verloor wel. Nadat het zowel in Eindhoven als in Lyon 1-1 was geworden, nam PSV de strafschoppen beter.

Toch is Hiddink er de man niet naar om zich al voorafgaand aan een wedstrijd gewonnen te geven. Hij verraadde veel van zijn bedoelingen in zijn antwoord op de vraag of hij geen verkeerde voorstelling van zaken gaf; of PSV daadwerkelijk een veel minder elftal is dan Olympique Lyon. Lachend: "Die vraag kan beter na de wedstrijd worden gesteld."

Leeggeplukt

Hiddink wil met het relatief kleine PSV opnieuw de revelatie van de Champions League worden. Vorig jaar oogstte hij al internationale roem door in de halve finale maar nipt van AC Milan te verliezen. Na die onverwachte zegetocht werd PSV door veel kapitaalkrachtiger clubs leeggeplukt. Van Bommel, Vogel, Lee, Park en Bouma vertrokken. Toch is PSV opnieuw doorgedrongen tot de laatste zestien in de Champions League.

"Maar we zijn wel minder 'vast' dan vorig seizoen", zei Hiddink maandagmiddag op de afsluitende persconferentie. In de nationale competitie blijft dat gebrek aan vorm en ritme nog ongestraft, al was PSV de laatste weken enkele keren dicht bij een nederlaag. "Dat geeft alleen maar aan dat we super- en super geconcentreerd moeten zijn tegen Lyon. De concentratie verslapt in de competitie soms wel eens een beetje. In Europa kunnen we ons dat niet veroorloven. We moeten dinsdag ouderwets scherp zijn."

Fitte selectie

PSV heeft in elk geval de beschikking over een geheel fitte selectie. Ooijer en Afellay waren twijfelgevallen, maar kunnen gewoon spelen. Bovendien zijn de aankopen Koné en Culina inzetbaar, waardoor PSV vooral in aanvallend opzicht meer mogelijkheden heeft dan in de groepsfase. Voor de winterstop was het voor Hiddink vaak zoeken. In de uitwedstrijd tegen AC Milan had hij maar de beschikking over 17 fitte spelers.

Hiddink wilde maandag niet vooruitlopen op de speelwijze tegen Lyon. "Maar we zullen ze aanpakken met veel energie. Een klein resultaat of een gelijkspel kan Europees al voor een goede uitgangspositie zorgen. We weten echter ook dat Lyon gebrand zal zijn op een goed resultaat. We hebben hun ambitie om de Champions League te winnen vorig seizoen gedwarsboomd. Dat zullen ze nu willen voorkomen," aldus de oefenmeester.

PSV besloot maandagochtend het veld in het eigen stadion te sparen. Wegens het slechte weer werd de laatste training als voorbereiding op het Champions League-duel met het Franse Olympique Lyon verplaatst naar het trainingscomplex de Herdgang.

Vermoedelijke opstelling:
Doel: Gomes
Verdediging: Reiziger, Alex, Ooijer en Lamey
Middenveld: Afellay, Simons, Aissati en Cocu
Aanval: Farfan en Vennegoor of Hesselink