ROTTERDAM - Met speels gemak versloeg Greg Rusedski maandag in de eerste ronde te Rotterdam de Tsjech Robin Vik, 6-3 7-5. De 32-jarige Canadese Brit is een herboren toptennisser door vaderschap. "Drie weken geleden is mijn dochter Scarlett geboren", vertelde hij na zijn overwinning in Ahoy. "Tennis is niet langer het belangrijkste in mijn leven."

Rusedski oogde fris en ontspannen, was fit van lijf en geest. Zijn monterheid stond in schrille tegenstelling tot dertien andere tennissers die het ABN AMRO indoortoernooi afzegden. Hij begon het tennisseizoen pas tien dagen geleden in Marseille vanwege de heuglijke gebeurtenissen thuis. "Ik leef nu met een totaal ander perspectief, ben veel relaxter dan ik ooit ben geweest."

Doping

Greg Rusedski maakte veel narigheid mee. Hij was meer dan eens geblesseerd en raakte verwikkeld in een dopingaffaire. Na maanden knagende onzekerheid kreeg hij vrijspraak, maar de kwestie had toch negatieve effecten.

De Britse media oordeelden niet bepaald mild over hun immigrant, al helemaal niet toen hij een nederlaag op het heilige centre court van Wimbledon afreageerde op de umpire met ordinair taalgebruik. De tv-kijkende natie was geschokt.

Lekker spelen

In Rotterdam zei Rusedski alle narigheid te hebben achtergelaten. De nieuwgeborene in zijn gezin zorgde bij de tennisveteraan voor een andere wending in het leven. Hij zei het niet, maar hij wilde in Rotterdam aan het Britse volk, dat inmiddels Andrew Murray als nieuwe tennisheld omarmde, ook tonen dat de oude krijger nog bestaat die ook nog een potje op niveau kan tennissen. "Ik wil nog een paar jaar lekker spelen", keek hij in de toekomst. "Misschien nog een ATP-toernooi winnen en hopelijk nog eens de tweede week van een grandslam halen."

In Rotterdam speelt hij de tweede ronde tegen de Rus Nikolai Davidenko, zesde van de wereldranglijst en na de afzeggingen van Federer, Nadal en Ljubicic de hoogst gerangschikte speler. "Ik kijk uit naar de wedstrijd van woensdag. Als mijn spel gaat lopen op een goede serve, heb ik een kans. Wordt het een baseline-gevecht, dan wint hij."

Op fitheid is Rusedski in elk geval de favoriet tegen Davidenko.