AMSTERDAM - Aan de hand van Klaas-Jan Huntelaar boekte Ajax zondagmiddag de grootste overwinning van het seizoen. De spits maakte vier van de zes Amsterdamse treffers tegen het bijna gedegradeerde RBC: 6-0. Rosenberg zorgde voor de twee overige treffers van Ajax.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Behalve doelpunten schonk de in winterstop overgekomen Huntelaar zijn nieuwe werkgever ook vertrouwen. Ajax vermaakte het thuispubliek pas vanaf het moment dat de spits tussen de 71e en 83e minuut driemaal op rij doel trof. "We hebben weer een spits", zong de F-side.

Ajax speelde alleen in de slotfase met lef en vertrouwen. De trouwe aanhang in de slechts voor de helft gevulde ArenA vermaakte zich plotseling bij enkele fraaie technische hoogstandjes. De fans waren bijna vergeten hoe goed sommigen van hun favorieten kunnen voetballen.

Voor het gemak vergaten velen maar even dat RBC in 25 competitiewedstrijden slechts vijf winstpunten bij elkaar heeft gesprokkeld. De doelpuntrijke slotfase van Ajax, met vier treffers in de laatste twintig minuten, camoufleerde bovendien hoe moeilijk RBC het de thuisclub eerder in de wedstrijd maakte.

Ajax kwam via Huntelaar (4e minuut) en Rosenberg (28e) snel op een gewenste voorsprong: 2-0. Met afschuw keek trainer Blind vervolgens vanaf de bank toe hoe RBC in een tijdsbestek van dertig minuten vier uitstekende mogelijkheden kreeg. Sillah, tot tweemaal toe, Vos en Marcelinho verschenen oog in oog met doelman Stekelenburg. Het drietal faalde opzichtig.

Na acht nederlagen op rij heeft ADO Den Haag weer eens gewonnen. Bij Heracles Almelo werd het zondag 1-3. Elia, De Graaf en Den Ouden scoorden voor ADO. De treffer van Heracles werd gemaakt door Tanghe. Ondanks de overwinning bleef Den Haag wel zestiende, maar het verschil met nummer vijftien Sparta slonk naar drie punten.

ADO-trainer Adelaar was na afloop opgelucht. Een dreigend ontslag was afgewend. "Vooraf wisten we dat we alleen tevreden konden zijn met drie punten, anders konden we de nacompetitie nauwelijks nog ontlopen. Nu doen we weer helemaal mee."

Heracles' trainer Peter Bosz was duidelijk in zijn commentaar. "Van dit ADO hadden we nooit mogen verliezen. Bij winst waren we zo goed als zeker geweest van een nieuw seizoen in de eredivisie. Het was een bar slechte wedstrijd van onze kant. We speelden ideeënloos en als team ver onder de maat."

Willem II

Willem II kan in de strijd om behoud van het eredivisieschap moed putten uit de overwinning op NAC Breda. De Tilburgers zegevierden zondag in de derby tegen de Bredanaars met 2-0. Sno, die in eigen doel schoot en Dembele zorgden voor rust al voor de eindstand.

"Het ontbrak ons aan de juiste instelling," vond NAC-trainer Lok. "Dat was juist onze kracht," sprak een tevreden Willem II-trainer Zwamborn. "Onze grote winst is de manier waarop we NAC hebben bestreden." Willem II was veruit de betere ploeg.

In de eerste helft, waarin de Tilburgse club een even riante als verdiende voorsprong van 2-0 nam, had de marge groter kunnen zijn. Na negen minuten moest NAC-doelman Van Zwam ver zijn doel uitkomen om de doorgebroken Dembele het scoren te beletten. Even later moest hij een kopbal van Dembele onschadelijk maken. Na 25 minuten was de Bredase doelman echter kansloos, nadat Sno een vrije trap van Agustien knullig in eigen doel werkte (1-0).

Twee minuten later rondde Dembele een goede combinatie met Kerekes met een ziedend schot doeltreffend af (2-0). Willem II was oppermachtig, maar kon dit niet in meer treffers uitdrukken.