ALKMAAR - Het Alkmaarse voetbalbolwerk van trainer Louis van Gaal begint steeds meer scheuren te vertonen. AZ incasseerde zondag in een spectaculaire wedstrijd tegen FC Utrecht de eerste competitienederlaag op eigen veld: 2-3, met 0-3 bij de rust. Het was de tweede dreun voor de Van Gaal-brigade binnen vijf dagen na de ook al ontnuchterende verliespartij in het UEFA-bekertoernooi tegen Real Betis in Sevilla (2-0).

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met de return tegen de Spaanse ploeg (donderdag) en de gedevalueerde topper tegen PSV (zondag) op het programma in Alkmaar, hebben AZ en Van Gaal amper tijd om te herstellen van de dubbele domper. "Ik houd me maar vast aan onze tweede helft. Mijn ploeg heeft na de rust de rug weten te rechten. Dat is tenminste wat", zei Van Gaal, die opmerkelijk ingetogen op de nieuwe deceptie reageerde.

Landstitel

Met een achterstand van acht punten op koploper PSV is AZ in de strijd om de landstitel in elk geval afgehaakt. "Maar daar ga ik niet meer op in", sprak Van Gaal hoofdschuddend. "Mijn spelers hebben na de rust bewezen dat ze wel degelijk over een goede mentaliteit beschikken. Maar ze missen nog de mentale hardheid om er in elke wedstrijd te staan. Toch denk ik niet dat we komende week tegen Real Betis en PSV kansloos zijn".

Verbazing

Het thuispubliek viel in de eerste helft van de ene verbazing in de andere. AZ rammelde aan alle kanten. Binnen 35 minuten keek de voormalige titelkandidaat tegen een dramatische achterstand van 0-3 aan. "En we zwaaien met z'n allen naar Louis", zongen de Utrechtse fans uitgelaten.

De geplaagde AZ-coach lijkt, evenals zijn dolende ploeg, niet meer zo zeker van zichzelf. Voor het duel met FC Utrecht bracht hij nog maar eens drie wijzigingen aan in zijn elftal dat in Sevilla de ondergang tegemoet ging. Steinsson, Van Galen en Molhoek moesten zondag naast de al eerder gepasseerde Opdam op de bank plaatsnemen. De Zeeuw, Schaars en Huysegems namen de opengevallen posities in.

Ingrijpen

Evenals in Sevilla moest Van Gaal al na een half uur ingrijpen. Bij Real Betis haalde hij de falende Molhoek naar de kant, zondag in Alkmaar was de matige Meerdink de dupe van het povere spel van AZ. De rechtsbuiten ging mokkend naar de kant, voor extra spits Koevermans.

In de rust mocht Perez, die al enkele weken in mindere vorm verkeert, gaan douchen. Zijn vervanger heette niet Van Galen, maar Sektiou. De laatste maakte een goede indruk. Van Galen, om wie het AZ-publiek al lang schreeuwde, kon als vervanger in de slotfase niets meer forceren.

Van Steensel

Al in de derde minuut profiteerde verdediger Van Steensel van knoeiwerk achterin bij de thuisploeg, 0-1. Dankzij twee voormalige AZ-spelers ging FC Utrecht toch met een dikverdiende marge van drie treffers de rust in. Ramzi, nog eigendom van de Alkmaarse club, rondde een vloeiende aanval fraai af, Nelisse benutte een strafschop na een overtreding van De Cler op Tiendalli. "Ik vond de ruststand niet geflatteerd", merkte FC Utrecht-trainer Booy op en niemand die hem na afloop tegensprak.

Dankzij veel meer agressie en opportunisme kwam AZ na de rust nog wel terug tot 2-3, via treffers van Van Steensel (eigen doel) en Koevermans. Beide ploegen lieten in de enerverende slotfase nog volop kansen op meer treffers liggen. "Of AZ dit seizoen nog terug in vorm komt? Ik mag hopen van wel", lachte Van Gaal zijn toenemende zorgen weg.