ROTTERDAM - De cijfers drukten zondagmiddag in De Kuip vooral het verschil in kwaliteit uit. Feyenoord won in de Rotterdamse derby met 4-0 van Sparta, maar maakte een allesbehalve solide indruk. Sparta speelde in De Kuip bij vlagen verdienstelijk, maar had niet de klasse om de kansen om te zetten in goals. Feyenoord heeft die kwaliteit wel en benutte dat talent volledig.

Na de wedstrijd toonde trainer Koeman zich dan ook ontevreden over het vertoonde spel. De oefenmeester was echter wel gelukkig met de ruime overwinning: "Ik vond dat we minder speelden, maar we winnen uiteindelijk wel met 4-0 en dat is een uitslag die staat.

Vorige week tegen NAC was het andersom en speel je met 3-3 gelijk. Dat was een tik. Als we vandaag weer gelijk gespeeld of verloren hadden, was het afgelopen geweest." Vooral in de eerste helft voetbalde Feyenoord zonder vertrouwen.

Balverlies

De ploeg vergaloppeerde zich veelvuldig, leed veel balverlies en hielp Sparta op die manier in de wedstrijd. "We begonnen met een paar kansen, maar waren veel te slordig", zei Sparta-trainer Vloet na afloop. "We hebben misschien het dubbele aantal corners en vrije trappen gehad van Feyenoord, maar daar veel te weinig mee gedaan. Soms speelden we aardig, maar een goede eindpass bleef steeds uit."

Uitbraak

Sparta kreeg in de eerste helft binnen 25 minuten twee goede mogelijkheden, maar Polak en Cvetkov scoorden niet. Bij de eerste gevaarlijke uitbraak van Feyenoord was het wel raak. In de 28e minuut draaide Kuijt prachtig weg bij Gudde en gaf de bal precies in de loop van Nicky Hofs. De kleine middenvelder hoefde de bal vervolgens maar binnen te tikken: 1-0.

Hofs

Koeman was na afloop tevreden met het spel van Hofs. De Arnhemmer is sinds zijn rentree na een blessure bezig aan een goede reeks wedstrijden. Hij is door bondscoach Marco van Basten opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal en lijkt elke week beter te worden.

Koeman: "Als je zoals hij de specifieke kwaliteit hebt om op beslissende momenten uit de rug van een tegenstander te lopen, heb je goud in handen. Er zijn niet zoveel spelers die dat kunnen." Na de openingstreffer maakte Hofs in de 37e minuut ook de 2-0.

Bescheiden

"Het gaat wel lekker", was hij zelf na afloop bescheiden. "Ik krijg heel veel vertrouwen van de trainer en dat doet me goed. Ik ben zes maanden geblesseerd geweest en het gaat elke week beter, al ben ik nog niet terug op mijn oude niveau. Dat ik bij de voorlopige selectie zit, zegt in principe niet zoveel. Mij persoonlijk zegt het echter veel. Als kleine jongen droom je van Oranje. Dat komt nu in zicht."

Na de 2-0 van Hofs leek het verzet van Sparta gebroken. De tweede club van Rotterdam slaagde er niet in om van de wedstrijd een echte derby te maken. Het veldspel was soms aardig, maar echte kansen creëerde de ploeg van Vloet niet meer. Vlak na de pauze maakte Kuijt zijn achttiende goal van het seizoen. Invaller Boussaboun zorgde voor 4-0.

Opluchting

Die ruime zege zorgde voor opluchting bij Feyenoord. Koeman: "Sommige jongens zoeken naar hun vorm en gaan te veel lopen met de bal. Juist in een poging om iets extra's te brengen. Maar we moeten vergeten dat Kalou en De Guzman nog erg jong zijn. Die hebben het recht om eens slecht te spelen. Dat we uiteindelijk ondanks het slechte spel ruim winnen is prettig. Dat moet vertrouwen geven."