GRONINGEN - FC Groningen heeft in de strijd om deelname aan de play-offs voorlopig afstand genomen van RKC Waalwijk. In de Euroborg boekte de thuisploeg een zege met 1-0, waardoor het verschil in punten tussen beide clubs is opgelopen tot negen. Fledderus maakte halverwege de eerste helft het doelpunt. FC Groningen doorbrak met de zege bovendien een negatieve reeks.

Van alle ploegen in het betaalde voetbal (op Ajax, Feyenoord en PSV na) presteren de noorderlingen statistisch gezien het minst goed tegen RKC. In 1998 won FC Groningen voor het laatst in eigen stadion van de Waalwijkers: 3-1.

Ditmaal was de overwinning voor de ploeg van Jans zwaarbevochten maar wel verdiend. Gezien de resultaten van dit seizoen kwam de zege voor de thuisploeg niet als een verrassing. FC Groningen verloor de laatste dertien competitiewedstrijden maar twee keer, terwijl RKC de goede vorm al een aantal weken kwijt is. Van de voorgaande zes competitieduels wonnen de Brabanders er maar één. De deelname aan de play-offs lijkt inmiddels ver weg.

Terugval RKC

De terugval van RKC heeft voor een deel te maken met personele problemen. Zaterdag miste trainer Koster belangrijke mensen als Van Diemen, Teixeira, Martens en Van de Haar. Tijdens de warming-up raakte zowel aanvaller Janssen als linkerverdediger Van Haaren geblesseerd. Op het laatste moment moest hij een beroep moest doen op de onervaren spelers Rustenberg en Barto.

Direct na het begin had FC Groningen een veldoverwicht. Halverwege de eerste helft leidde dat tot het openingsdoelpunt. Fledderus stond op de juiste plaats om de bal achter doelman Van Dijk te schieten: 1-0.

Vooral het gemis van een balvaste spits brak RKC op. Met Krohn-Dehli, De Ceulaer en Lurling had Koster alleen maar de beschikking over behendige en snelle voetballers. Echte kansen kreeg RKC voor rust niet.

Spreekkoren

Des te onbegrijpelijker waren de spreekkoren van een deel van het thuispubliek richting Lurling en zijn moeder. Lurling speelde in het verleden voor SC Heerenveen, de rivaal van FC Groningen. Nadat een verzoek tot stilzwijgen van de stadionspeaker niet hielp, legde scheidsrechter Van Egmond het duel tien minuten stil.

Ook na rust dicteerde FC Groningen de wedstrijd lange tijd. Een kwartier voor tijd nam RKC het initiatief over met als gevolg enkele grote kansen. FC Groningen bleef met enig fortuin overeind.

Roda doet nog mee om Europees voetbal

Roda JC heeft de strijd om Europees voetbal nog niet opgegeven. De Limburgse club won zaterdagavond thuis in een hectische wedstrijd van Heerenveen: 2-1.

Beide ploegen beëindigden het duel met tien man. Een kwartier voor tijd konden Kah (Roda JC) en Nilsson (Heerenveen) er na een handgemeen uit met rood. Arbiter Wiedemeijer stuurde het tweetal weg op advies van zijn assistent.

Voorsprong Heerenveen

Voor Roda JC was het duel tegen de Friese club cruciaal. Alleen bij winst had het elftal van trainer Stevens nog uitzicht op de play-offs voor UEFA-bekervoetbal. Daar zag er voor rust niet naar uit. Heerenveen was oppermachtig en kwam verdiend op voorsprong via Bruggink.

Na de 1-1 van Van Dijk (strafschop) in de 53e minuut gaven de Friezen het duel uit handen. Cziommer redde door een fraaie vrije trap het seizoen voor trainer Stevens. Zijn ploeg haalde uit de voorgaande vier duels slechts drie punten, een zege thuis tegen RKC Waalwijk.

Stevens was vooraf niet gerust op een goed resultaat tegen Heerenveen. Hij moest noodgedwongen schuiven in zijn verdediging. Roda JC miste in het centrum Vicelich (geblesseerd) en Saeijs (geschorst). Op hun plaatsen speelden de weer fitte Kah en Voigt.

Cissé

De Kerkradenaren startten ook met aanvaller Cissé, die in beroep ging tegen zijn schorsing van vijf duels. Hij kreeg in het thuisduel tegen RKC Waalwijk (1-0) rood na een overtreding op Teixeira. Cissé miste daardoor het duel tegen FC Twente (0-1), De beroepszaak dient dinsdag.

Heerenveen kende geen personele problemen en was in Kerkrade een uur lang de betere ploeg. De Friezen combineerden goed en heersten op het middenveld. Heerenveen mazzelde alleen in de zestiende minuut toen Sergio op de paal knalde. Nauwelijks een minuut later namen de bezoekers een voorsprong. Bruggink probeerde het van afstand met een schot waarop doelman Kujovic zich volledig verkeek: 0-1.

In de 53e minuut zorgde diezelfde Bruggink ongewild voor de gelijkmaker van Roda JC. De spits haalde in het strafschopgebied Senden neer. Aanvoerder Van Dijk schoot de Limburgers vanaf elf meter naar 1-1. Daarna zakte Heerenveen steeds verder weg en knokte alleen Roda JC nog voor de zege, met als beloning de 2-1 van Cziommer.

Steaua Boekarest

Heerenveen incassseerde tegen Roda JC de tweede klap op rij. Afgelopen woensdag verloor de ploeg kansloos in de UEFA-beker van Steaua Boekarest: 1-3. De nederlaag in Kerkrade maakt de tweede wedstrijd donderdag in Boekarest nog een stuk moeilijker.