NIJMEGEN - FC Twente heeft zich nadrukkelijk kandidaat gesteld voor deelname aan de play-offs. De Enschedeërs wonnen vrijdag voor de vierde achtereenvolgende keer onder leiding van interim-trainer Jan van Staa. NEC werd in eigen stadion met 0-3 verslagen door doelpunten van N'Kufo, Bakircioglü en Gerritsen.

Door die overwinning heeft FC Twente de aansluiting gevonden met de ploegen in de subtop. Het verschil met SC Heerenveen, dat vierde staat, is zes punten. Een aantal weken geleden waren de Tukkers nog volop in een strijd verwikkeld om weg te geraken uit de degradatiezone. Sinds de komst van Van Staa, die begin februari Rini Coolen opvolgde, lijkt alles te lukken. De drie voorgaande zeges tegen FC Utrecht (3-0), Vitesse (1-2) en Roda JC (1-0) waren zwaarbevochten, de overwinning bij NEC was meer dan verdiend.

Regen

Op een door de regen moeilijk bespeelbaar veld liet FC Twente uitstekend combinatievoetbal zien. Na een kwartier leidde dat tot het openingsdoelpunt van N'Kufo op aangeven van Bouchiba. De linkerspits speelde een prima wedstrijd en stond kort voor de pauze ook aan de basis van de 0-2. Dit keer kon Bakircioglü een assist van Bouchiba verwerken tot doelpunt. De debuterende doelman Van Emmerik, die de aan zijn knie geblesseerde Babos verving, was bij beide treffers kansloos.

NEC

De 0-2 ruststand leidde tot gemor op de tribunes. Het is tijden geleden dat NEC halverwege een thuiswedstrijd tegen een achterstand aankeek van twee doelpunten verschil. Dit seizoen kwam dat nog helemaal niet voor bij de Nijmeegse club, die net als FC Twente bezig was aan een uitstekende reeks.

Van de voorgaande zeven duels verloor NEC er maar één, thuis tegen Feyenoord. Net als bij FC Twente is een interim-trainer verantwoordelijk voor die goede resultaten. Ron de Groot volgde eind december Cees Lok op, die vertrok naar NAC.

Eindstand

De Groot haalt niet zoveel meer punten dan Lok, maar de aanvallende, attractieve manier waarop gespeeld wordt oogst veel lof. Tegen FC Twente haalde NEC voor het eerst sinds lange tijd niet dat niveau. In de tweede helft waren de Nijmegenaren wel de bovenliggende partij, maar verder dan enkele kleine kansen kwam NEC niet. In de tegenstoot besliste Gerritsen het duel door een harde knal van N'Kufo binnen te lopen: 0-3.