ARNHEM - PSV heeft de lijn van de laatste weken vrijdagavond in het Gelredome doorgetrokken. De landskampioen speelde niet groots, maar won wel van Vitesse: 3-1. Met de Champions League-wedstrijden tegen Olympique Lyon en de eredivisietopper tegen AZ op het programma maakte PSV in Arnhem echter een allesbehalve frisse indruk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De ploeg toonde zich echter wel een topclub door de weinige kansen te benutten. De Brabanders voetbalden de laatste weken al niet groots, maar zagen dat net als tegen Vitesse gecompenseerd door de resultaten.

'Agressief' Vitesse

PSV maakte ook tegen de Arnhemmers niet de solide indruk die de ploeg voor de winterstop nog wel achterliet. De Arnhemmers waren vrijdagavond de betere ploeg in het Gelredome. Vitesse speelde agressief en was steeds een stap eerder bij de bal dan het worstelende PSV.

Trainer Hiddink had zijn elftal vrijdagavond, deels noodgedwongen, op een aantal plaatsen aangepast. De Fin Väyrynen nam de plaats in van de zieke Afellay, Lucius speelde op de positie van Reiziger en in de aanval moest Beasley zijn plek afstaan aan Koné, die deze week terugkeerde van de Afrika Cup. Met Ivoorkust verloor hij de finale van het toernooi van gastland Egypte.

Hiddink

Die wijzigingen deden het elftal qua veldspel geen goed. Het voetbal van de landskampioen leek een afspiegeling van de interne strubbelingen waar PSV de laatste weken mee te maken heeft. Het is nog altijd niet zeker of Hiddink zijn contract uitdient in Eindhoven. De coach heeft een conflict met de belastingdienst en moest zich deze week voor verhoor melden bij de FIOD.

Die affaire knaagt aan de succesvolle oefenmeester, die maar geen uitsluitsel wil geven over zijn toekomst. De instabiele financiële situatie waarin PSV zich bevindt, maakt zijn keuze om te blijven niet gemakkelijker. De club leed dit seizoen voor het derde jaar op rij verlies en kan de komende seizoenen niet oneindig investeren. De internationale faam van Hiddink zorgt er bovendien voor dat zijn naam bij tal van topclubs en landen wordt genoemd als kandidaat-trainer.

Belangrijke maand

Het duel met Vitesse was voor PSV de eerste aanzet naar een belangrijke maand. De club speelt volgende week tegen AZ en moet in de eerste knock-outfase van de Champions League aantreden tegen Olympique Lyon. Dinsdag komt de Franse topclub op bezoek in Eindhoven; twee weken later reist PSV naar Lyon. De resultaten in die wedstrijden én het duel tegen AZ zullen voor een groot deel bepalen hoe de landskampioen zich door de rest van het seizoen beweegt.

Tegen Vitesse toonde PSV dat het nog niet in absolute topvorm verkeert. Vooral op het middenveld ging veel mis. De Brabanders leden veel balverlies en hielpen Vitesse daarmee in de wedstrijd. Hersi bracht zijn elftal in de 43e minuut ook geheel verdiend op voorsprong door een voorzet van Fränkel achter Gomes te koppen: 1-0.

Gelijkspel

Maar de thuisclub haalde de rust niet met een voorsprong. PSV, dat in de hele eerste helft geen kans had gekregen, creëerde in de laatste seconde voor rust een mogelijkheid die de onvoorspelbare Farfan achter doelman Wapenaar prikte: 1-1.

In de tweede helft werd het spel van PSV wat beter, maar dat kwam vooral omdat Vitesse er alles aan deed het duel winnend af te sluiten. Die offensieve drang gaf PSV de ruimte er af en toe gevaarlijk uit te komen. In de 85e minuut leidde dat alsnog tot de winnende treffer voor PSV. Verdediger Lamey kapte Verhaegh uit en draaide de bal achter de kansloze Wapenaar: 2-1. In blessuretijd werd het zelfs nog 3-1; Farfan maakte op aangeven van Vennegoor of Hesselink 3-1.