BRUSSEL - De corruptiezaak in het Belgische voetbal blijft zich uitbreiden. De Waalse club Excelsior Moeskroen heeft vrijdagavond trainer Paul Put ontslagen, de vroegere oefenmeester van Lierse SK, dat donderdag al assistent-trainer Patrick Deman, aanvoerder Laurent Fassotte en doelman Cliff Mardulier ontsloeg wegens omkoping.

Anderlecht stuurde vrijdag verder ook de twee vroegere Lierse-spelers Marius Mitu en Laurent Delorge de laan uit wegens betrokkenheid bij corruptie.

Bekentenissen

Delorge en de Roemeen Mitu legden onmiddellijk bekentenissen af. Put deed dat vrijdagavond na lang aarzelen ook tijdens een persconferentie in Moeskroen. Hij zei eerder gelogen te hebben over zijn betrokkenheid, omdat hij dreigementen had ontvangen. Zo zou hij donderdagavond nog zijn klemgereden in zijn auto. Eerder diende hij wel een klacht in tegen Lierse-voorzitter Leo Theyskens die zei dat Put de spin in het web was van een netwerk van de Chinese gokmaffia.

Goksyndicaten

Put werd in november al ontslagen door Lierse. Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT heeft hij tot 75.000 euro per gemanipuleerde wedstrijd gekregen van de Chinees Zhuyen Ye, een inmiddels België ontvluchte zakenman die namens goksyndicaten uit China probeerde invloed te verwerven in het Belgische voetbal. In China zijn de afgelopen tijd vaak astronomisch hoge bedragen ingezet op relatief onbelangrijke Belgische wedstrijden. Daarbij zou het ook gaan om ontmoetingen van Sint-Truiden en het Waalse La Louvière. Put verdeelde volgens de VRT het geld weer over de spelers.

Wapen

Volgens de vader van Lierse-doelman Mardulier werden ook andere methoden niet geschuwd. De doelman zou ook bedreigd zijn met een wapen. Verder zou ook de familie van assistent-trainer Deman bedreigingen hebben ontvangen.

Lierse kwam vrijdagmiddag verder in de problemen, nadat de financieringsmaatschappij Krefima met onmiddellijke ingang afhaakte als hoofdsponsor. Ook dreigt een geschil met justitie in Brussel.

Ontslaan

Voorziter Theyskens stelde donderdag de spelers en assistent-trainer te moeten ontslaan nadat justitie hem bewijzen had overhandigd. Het parket van justitie in Brussel stelde vrijdag echter geen enkel contact te hebben gehad met de club.

Topje van een ijsberg

Volgens de Belgische expert op het gebied van gokken via internet Karl D'Hondt en voorzitter Duchâtelet van het Vlaamse Sint-Truiden is het nieuws tot nu toe slechts het topje van een ijsberg. Zo zouden er dit seizoen al zeker veertien wedstrijden zijn gemanipuleerd. Tot nu baseert justitie zich alleen op gegevens over omkoping bij twee wedstrijden van Lierse tegen Standard Luik en GBA.

Problemen

Het Antwerpse GBA zal overigens zaterdag een besluit nemen over de Bosnische ex-Lierse-speler Ninoslav Milenkovic, die ook al door justitie is verhoord. Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck stelde vrijdag dat de Belgische competitie ondanks sussende woorden van de voetbalbond KBVB wel degelijk in de problemen kan komen.

"Als al 10 procent waar is van wat we nu horen, is het al heel erg wat gebeurd is."