TURIJN - De nieuwe sportheld van Italië luistert naar de naam Enrico Fabris. Journalisten, politici en supporters bedienden zich vrijdag eendrachtig van superlatieven wanneer ze terugblikten op de gouden medaille die de Italiaanse schaatsers een dag eerder op de ploegachtervolging wonnen.

"Een wonder op schaatsen", kopte de Gazzetta dello Sport met chocoladeletters. "Fabris laat heel Italië versteld staan." De toonaangevende roze sportkrant besteedde vrijdag maar liefst vier pagina's aan de gouden race in de ploegachtervolging. Voor één keer was het voetbalnieuws ondergeschikt aan de prestaties van de Italianen op de schaats.

Ieder in het gastland van de Winterspelen kent nu kopman Fabiz, Matteao Anesi en Ippolito Sanfrantello. Schaatsen is plotseling een serieuze sport in Italië. Wat een gouden medaille allemaal niet kan doen veranderen. "We zijn de helden op het ijs", stelde Tuttusport brutaal.

Valpartij

Over de valpartij van Sven Kramer werd nauwelijks gerept. En dat terwijl de drie schaatsers van Italië op het moment van de glijpartij van de Nederlander toch duidelijk achter lagen.

Berlusconi

Een verbaasde Fabris, ook al goed voor het brons op de 5000 meter, kreeg na afloop van de race een telefoontje van premier Berlusconi. "Hij vroeg hoe hard we hadden geschaatst. Hij wilde maar niet geloven dat we misschien wel met zestig kilometer per uur over het ijs waren gesneld."

"Italia!, Italia!", schreeuwden de dolgelukkige supporters van de Italiaanse schaatsploeg in de ijshal na de zege. Het duurde misschien even, maar de Winterspelen leven nu ook in Turijn. Een beetje dankzij de gouden plak van de Italiaanse rodelaar Armin Zöggeler. Maar vooral dankzij Fabris en zijn schaatsploeg.