TURIJN - Italië heeft donderdag voor een sensatie gezorgd. Het drietal Fabris, Anesi en Sanfratello pakte goud door Canada te verslaan op het achtervolgingsnummer. Nederland troostte zichzelf met een bronzen medaille. In de troostfinale versloegen Verheijen, Kramer en Tuitert in de Oval Lingotto Noorwegen.

Italië schakelde in de halve finale het onfortuinlijke Oranje uit. De Italianen werd de finale in de schoot geworpen door een valpartij van het Nederlands team met kopman Verheijen, Kramer en Wennemars.


'Het is zonde dat ik met mijn domme kop op een blokje ga staan'

"Net niet niks, maar zo voelt het wel", reageerde Verheijen direct na het brons en refererend op het optreden in de halve finale. Nederland begon in de halve finale goed aan het duel tegen het gastland. Na vier van de acht ronden had Oranje een kleine seconde voorsprong op de Italianen. Tot de fatale bocht. Kramer kwam ten val en sleepte Verheijen in zijn val mee.


Balen…


Na vier van de acht ronden had Oranje een kleine seconde voorsprong op de Italianen. Tot de fatale bocht.

"Heel ongelukkig. Het is zonde dat ik met mijn domme kop op een blokje ga staan. Ik voel me er niet gemakkelijk bij. Erben en Carl hebben niets gezegd, zij weten op dat moment ook niet wat ze moeten zeggen. Zij balen er net zo van als ik", baalde Kramer direct na de race in de halve eindstrijd.


Italianen rijden ontspannen finale binnen

Nachtmerrie

"Wat er net gebeurde leek wel een nachtmerrie. Dit mag niet gebeuren als blijkt dat je de sterkste bent. Heel vervelend. Ze reden als een goed blok. Zonder blokje val je niet", verklaarde Krook.

Ritsma

Door de valpartij van Nederland is de olympische droom van Rintje Ritsma vervlogen. Nog nooit won de 'Beer uit Lemmer' olympisch goud. Ritsma vormde samen met Verheijen en Tuitert woensdag het Nederlands team dat de spits afbeet op dit nieuwe onderdeel.

Zijn optreden kende woensdag een speciaal tintje. Sinds donderdag is Ritsma Nederlands recordhouder voor deelnames aan de Winterspelen. Ritsma deelde tot nu toe die positie met Kees Broekman, die vier keer meedeed. "Vijf keer Olympische Spelen, dat was nooit mijn doel. Ik vind schaatsen gewoon leuk", aldus Ritsma in het Algemeen Dagblad.