SEVILLA/AMSTERDAM - Na de Europese sof in Sevilla, 2-0 voor Real Betis, weet Joris Mathijsen wat AZ zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht te doen staat. "Het is onze laatste kans. Als we niet winnen, zijn we ook weg in de strijd om de landstitel", stelde de 25-jarige international donderdag op het vliegveld van Sevilla nuchter vast.

De centrale verdediger bekende dat hij slecht had geslapen. "Ik lig na een avondwedstrijd altijd wel lang wakker, maar nu was het helemaal moeilijk om in slaap te komen. Zo'n nederlaag hakt er behoorlijk in."

Misser

De bizarre tweede treffer in de 78e minuut van PSV-huurling Robert spookte het meest door zijn hoofd. Timmer speelde hem risicovol aan, hij verloor de bal en daarna sloeg de Braziliaan genadeloos toe. Een zeldzame misser van Mathijsen.

"Natuurlijk heb ik er met Henk na afloop over gesproken. Wat onze eindconclusie was? Dat we allebei beter de bal meteen hadden kunnen wegrossen. Ik wist overigens niet dat Robert zo dichtbij in mijn rug stond. Dat had iemand best even mogen roepen." Mathijsen: "Toch hebben we de wedstrijd hierdoor niet verloren. We hebben ook niet van Real Betis verloren. We hebben het onszelf aangedaan. Het leek een perfecte wedstrijd voor ons. Het middenveld lag helemaal open, we konden in principe ons sterkste spel etaleren. Dat we dat niet hebben gedaan, is extra zuur."

Mentaal

Van Gaal sprak woensdag na de pijnlijke wedstrijd van mentale problemen bij zijn spelers in "grote" duels. Mathijsen plaatste daar donderdag enkele kanttekeningen bij. "Het loopt gewoon al weken niet soepel. De wedstrijden tegen FC Groningen (1-1), Vitesse (1-1) en Sparta (1-0) en nu tegen Real Betis hebben bewezen dat we niet lekker in ons vel zitten. We komen moeizaam in ons eigen spel. We spelen met te weinig durf, met te weinig vertrouwen. Maar waar dat aan ligt? Ik zou het niet weten."

Contract

Mathijsen zei evenmin te weten of hij gaat bijtekenen in Alkmaar. Zijn contract loopt pas in medio 2008 af. Met een nieuwe verbintenis wil AZ de kans zo klein mogelijk maken dat de zeer gewaardeerde Brabander tussentijds vertrekt. "Vraag het maar aan Marcel Brands. Die roept wel meer dingen in de pers."

Ajax

De technisch directeur liet eerder deze week in een interview in de Volkskrant weten dat Mathijsen absoluut niet weg mocht en zeker niet naar Ajax. Die laatste beperking zou ook voor Landzaat gelden, waarna diens zaakwaarnemer meteen ontstemd reageerde "Ach, mij maakt dat niet zoveel uit", grinnikte Mathijsen. Met andere woorden: hij wil toch niet naar Ajax.