NOORDWIJK - Het allerliefste was Marco van Basten de kwalificatie voor het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland begonnen met een uitwedstrijd tegen Roemenië. De bondscoach van het Nederlands elftal wilde zijn ploeg vervolgens in de zomer laten genieten van een welverdiende vakantie en als het een beetje kon ook nog de laatste wedstrijd voor eigen publiek spelen.

Zoals verwacht liep het allemaal een beetje anders. Na overleg met de bondscoaches van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatie moest ook Van Basten donderdag in Noordwijk constateren dat niet al zijn eisen waren ingewilligd.

Tevreden

"Logisch ook", stelde de bondscoach. "Het was namelijk geven en nemen. Andere bondscoaches hadden natuurlijk ook wensen. Maar al met al mag ik niet klagen hoor. Ik ben best tevreden, al had het natuurlijk altijd beter gekund."

Van Basten ziet het als een groot voordeel dat Oranje volgend jaar juni niet in actie komt. De zes tegenstanders van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatie, Roemenië, Bulgarije, Wit-Rusland, Slovenië, Albanie en Luxemburg, treffen elkaar op 2 juni en 6 juni.

Kalender

"De kalender is overvol. Ik ben heel tevreden dat de Nederlandse internationals volgend jaar zomer normaal rust kunnen nemen", aldus Van Basten. "Dat is het grootste voordeel van dit programma. Het grootste nadeel is denk ik dat we in november 2007 afsluiten met een uitwedstrijd tegen Wit-Rusland. Er kan daar op 21 november veel sneeuw liggen."

Overwinningen

Net Nederlands elftal start de EK-kwalificatie op 2 september dit jaar met een uitwedstrijd bij Luxemburg. Vier dagen later volgt een thuisduel met Wit-Rusland. "Ik was liever met een sterkere tegenstander begonnen", aldus Van Basten. "Maar aan de ander kant nu is het helemaal zaak dat we met twee overwinningen beginnen."

Van Basten was liever begonnen met een uitwedstrijd tegen Bulgarije of Roemenië, op het oog de grootste concurrenten van het Nederlands elftal voor de groepszege. Oranje treft Bulgarije voor het eerst op 7 oktober dit jaar in Sofia. De eerste ontmoeting met Roemenië staat voor 24 maart volgend jaar in Nederland gepland. Het is nog niet bekend in welke stadions alle wedstrijden worden afgewerkt.

Programma

Programma Nederlands elftal: 2-9-2006: Luxemburg - Nederland, 6-9-2006: Nederland - Wit-Rusland, 7-10-2006: Bulgarije - Nederland, 11-10-2006: Nederland - Albanië, 24-03-2007: Nederland - Roemenië, 28-03-2007: Slovenië - Nederland, 8-9-2007: Nederland - Bulgarije, 12-9-2007: Albanië - Nederland, 13-10-2007: Roemenië - Nederland, 17-10: Nederland - Slovenië, 17-11-2007: Nederland - Luxemburg, 21-11-2007: Wit-Rusland - Nederland.