SEVILLA - AZ begint volgende week donderdag in de Alkmaarderhout met een flinke achterstand aan de UEFA-bekerreturn tegen Real Betis. Twee momenten van onachtzaamheid in de slotfase bezorgden AZ woensdagavond in Sevilla een slechte uitgangspositie: 2-0.

Video
Nabeschouwing: Breedband
Reactie Van Galen: Breedband

In de zeventigste minuut van het enerverende duel lette Steinsson even niet op. Invaller Tardelli kroop handig voor de IJslandse international en rondde perfect af: 1-0. Acht minuten later leverde Mathijsen, ondoordacht aangespeeld door doelman Timmer, de bal zomaar in bij Robert. De PSV-huurling scoorde koel, 2-0.

Jaliens

AZ, met Jaliens als de degelijke vervanger van de gepasseerde international Opdam, begon al zwak aan de late uitwedstrijd. De Alkmaarse ploeg opende rommelig en nerveus. Balbezit duurde in de eerste helft vaak niet langer dan een paar seconden. Dat was ook de verdienste van Real Betis, dat veel druk zette op bal en tegenstander. Vooral Molhoek, debutant op het Europese podium, had het moeilijk met de Spaanse pressie.

Balverlies

De voormalige middenvelder van RKC Waalwijk liet zich een paar keer heel gemakkelijk uitspelen en leed in het eerste halfuur liefst vijfmaal riskant balverlies. Van Gaal greep in de 32e minuut terecht in. Hij bracht De Zeeuw in, die in de Alkmaarse middenlinie beter op de been bleef. Met een vallend schot vlak voor de pauze, net gered door doelman Contreras, was de invaller zelfs dicht bij de openingstreffer.

Het aandringende Real Betis kreeg voor de rust een handvol kansen. Timmer verdedigde zijn doel echter bekwaam. Naast het toevalsschot van De Zeeuw moest AZ het in de eerste helft hebben van een enkele uitval. In de 22e minuut leek Meerdink, uit een dieptepass van Mathijsen, zelfs op weg naar 0-1.

Doelman Contreras kon de bal ver buiten zijn strafschopgebied nog net onderscheppen met zijn bovenlichaam. Arbiter Ivanov (Rus) vermoedde echter hands, floot voor een overtreding en gaf de Spaanse goalie geel. Dat had natuurlijk rood moeten zijn, maar met deze tweede fout maakte hij zijn eerste vergissing onbewust weer goed.

Kansen

Met grote kansen voor Arveladze (op de doelman) en Van Galen (kopbal voorlangs) begon AZ sterk aan de tweede helft. De Alkmaarse ploeg leek na de rust beter in balans en daardoor ook beter opgewassen tegen het Spaanse opportunisme. Toch kreeg de thuisclub nog een paar goede kansen, met een kopbal van Edu op de paal als eerste wapenfeit.

De treffer van Tardelli in de slotfase was schitterend maar niet onoverkomelijk. Het doelpunt van Robert daarentegen was volstrekt onnodig en bezorgde heel AZ op de late avond in Zuid-Spanje een rot gevoel.