HEERENVEEN - Heerenveen hoeft zich geen illusies meer te maken om door te gaan in de UEFA-beker. De Friezen verloren woensdagavond in het Abe Lenstra Stadion kansloos van Steaua Boekarest: 1-3.

Net als vorig seizoen tegen Newcastle United eindigt het Europese avontuur vrijwel zeker in de derde ronde. Het lijkt uitgesloten dat de Roemeense topploeg zich volgende week donderdag in Boekarest laat verrassen. Daarvoor heeft Steaua veel te veel kwaliteit in huis.

Zware klus

De nederlaag van Heerenveen tegen Steaua kwam hard aan, maar de Friezen wisten vooraf dat het een zware klus zou worden. In de UEFA-beker heeft de legerploeg een indrukwekkende reeks neergezet.

Verbeek

Trainer Verbeek van Heerenveen wilde zich woensdagavond na de thuisnederlaag tegen Steaua Boekarest niet verstoppen. "We hebben verdiend verloren en zijn normaal gesproken kansloos voor een plaats in de volgende ronde."

Verbeek: "Ze speelden een heel goed positiespel. We hadden het heel moeilijk. Toch zijn we redelijk begonnen. We maakten ook nog de 1-0. Het was jammer dat zij en niet wij het tweede doelpunt maakten. Toen waren we kansloos. Ik vind het jammer dat ze ook nog voor een derde keer scoorden. Dat hadden we niet verdiend."

Ongeslagen

Steaua bleef in alle zes duels ongeslagen en incasseerde slechts een tegendoelpunt. De Roemenen wonnen de groepsfase met lastige tegenstanders als Hertha BSC (0-0), Lens (4-0), Sampdoria (0-0) en Halmstad (3-0). In de eerste ronde walste Steaua over Valerengen heen (3-0 en 3-1). Thuis eindigden alle wedstrijden in winst.

Steaua was in Heerenveen oppermachtig en speelde een klasse beter dan rivaal Dinamo Boekarest, waartegen de Friezen in de groepsronde uit een gelijkspel behaalden (0-0). Steaua startte met een sterk bezet middenveld, dat bij balverlies van Heerenveen razendsnel aansloot bij spits Iacob. Ook het veldspel was veel beter verzorgd dan bij de Friezen.

Ruimte

Steaua gaf Heerenveen geen ruimte om op te bouwen. Daardoor kwam de thuisploeg er aanvallend niet aan te pas. Bovendien moesten de flankspelers Yildirim en Nilsson veel te veel verdedigend werk opknappen, waardoor spits Bruggink nauwelijks steun kreeg voorin.

Ondanks het overwicht van Steaua nam Heerenveen halverwege de eerste helft wel een voorsprong. Pranjic stuurde aan de zijlijn Nilsson weg. De Zweed kon vervolgens door tot de achterlijn, omdat verdediger Ogararu hem verkeerd dekte. Uit de voorzet van Nilsson tikte Bruggink bij de eerste paal fraai binnen: 1-0.

Lang kon Heerenveen de voorsprong niet vasthouden. In de dertigste minuut kreeg Heerenveen de bal niet weg na een hoekschop, waarna middenvelder Dica Steaua verdiend naar 1-1 schoot. De Friezen mochten blij zijn met die ruststand. Spits Iacob kopte zijn ploeg bijna naar 1-2.

Druk

In de tweede helft probeerde de ploeg van trainer Verbeek de tegenstander meteen onder druk te zetten. Heerenveen stichtte ook gevaar via Norregaard en Nilsson, maar daarna nam Steaua weer het initiatief. Een kwartier voor tijd probeerde Verbeek met Hanssen en De Vries nog verder te komen dan de 1-1. Beiden waren net in het veld of Steaua sloeg toe via Goian. Hij kopte raak na een vrije trap van Bostina: 1-2. Twee minuten later was het definitief gedaan met Heerenveen. Paraschiv schoot knap raak: 1-3.

Voor Heerenveen lijkt een stunt in Boekarest er niet meer in te zitten. Zonder de spitsen Samaras (naar Manchester City) en Huntelaar (naar Ajax) heeft de ploeg aanvallend te veel kwaliteit ingeleverd.