TURIJN - Nederland is woensdagavond in de kwartfinale achtervolging uitgeschakeld. De Duitse schaatstrein met Anni Friesinger, Claudia Pechstein en Daniela Anschutz versloeg de Oranje-ploeg met speels gemak. Duitsland finishte in 3:01.52. Groenewold, Wüst en Paulien van Deutekom kwamen na 3:03.65 over de streep.


"Vanaf het begin blies ik mezelf te snel op." Kleinsman baalt over haar eigen optreden in voorronde achtervolging

"We moeten nog veel leren. Dat blijkt nu. Het valt nu ongunstig uit", reageerde aanvoerder Groenewold nuchter na de uitschakeling. In de halve finales treffen de Duitse vrouwen donderdag Rusland. Nederland mag donderdag nog wel uitkomen in een soort troostfinale, maar daarin staat niets meer op het spel.


Duitse schaatstrein rijdt Oranje voorbij

Debuut

Nederland kende eerder op de avond een slecht debuut op het nieuwe olympisch onderdeel. Het 'damesteam' met wegkapitein Renate Groenewold, Moniek Kleinsman en Gretha Smit won in de voorronde weliswaar van Japan, maar kwam niet gezamenlijk over de finish. In de slotronde moest Kleinsman lossen zonder dat Groenewold en Smit het in de gaten hadden. Het Nederlands team reed de zes ronden van in totaal 2400 meter in een tijd van (3:06.67).


Gretha Smit sleurt aan kop

Kleinsman

"Vanaf het begin blies ik mezelf te snel op. Mijn benen leken wel driemaal zo groot. Het kostte me veel moeite en energie om goed te blijven schaatsen", aldus een zichtbaar teleurgestelde Kleinsmann.

Krook

"Het is een gok waar je terechtkomt. Je kan alleen sturen wanneer je in de laatste heat rijdt", verklaarde bondscoach Ab Krook na de teleurstellende prestatie in de voorronde. "Duitsland is de torenhoge favoriet. We hadden liever een andere tegenstander gehad."

Tactisch

Krook voorspelde vooraf een tactisch spel. "Er zal hier en daar wel wat gepokerd worden. Zeker wanneer je door de loting in de laatste ritten zit, kun je je volgende tegenstander als het ware uitzoeken door op een tijd te rijden. Maar ik denk dat veel landen Nederland ook zullen mijden."

Kwartfinales:
Canada (3.01,24) w.v. Verenigde Staten (3.04,59)
Japan (2.54,41) w.v. Noorwegen (val, geen tijd)
Duitsland (3.01,52) w.v. Nederland (3.03,65)
Rusland (3.05,39) w.v. China (3.08,29)

Halve finales:
Canada - Japan
Duitsland - Rusland

Voorronde, ploegachtervolging:

1. Rusland 3:03,19
2. Noorwegen 3:06,34
3. Canada 3:06,45
4. Nederland (Groenewold, Kleinsman, Smit) 3:06,67
5. Duitsland 3:07,07
6. Verenigde Staten 3:07,83
7. Japan 3.08,34
8. China 3.18,24

Ploegenachtervolging

Bij de ploegenachtervolging starten twee ploegen van elk drie rijders tegelijkertijd. De ploegen starten aan weerszijden van de baan, vergelijkbaar met het baanwielrennen. De race gaat over 3200 meter bij de mannen en 2400 meter bij de vrouwen (8 ronden voor de mannen, 6 voor de vrouwen). Alle drie de schaatsers moeten over de finish komen.