DEN HAAG - Bij wedstrijden tussen ADO Den Haag en Ajax worden de komende vijf jaar geen supporters van de bezoekende club toegelaten. De gemeente Den Haag heeft die maatregel genomen naar aanleiding van ongeregeldheden afgelopen vrijdag in Den Haag. De gemeente Den Haag heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Vrijdag deden aanhangers van Ajax een inval in het supportershome van ADO Den Haag. Burgemeester Deetman van Den Haag liet woensdag weten deze maatregel genomen te hebben met de gemeente Amsterdam, de KNVB en de clubs.

Voorstel

De gemeente Amsterdam zegt echter dat de beslissing van Deetman te prematuur is. "We zijn nog volop in overleg en wachten op een voorstel van de clubs en de voetbalbond", aldus een woordvoerster van burgemeester Cohen.

Volgens een woordvoerder van Deetman bestaat sinds kort de afspraak dat als een burgemeester na gewelddadigheden het '5-jaarsregime' afkondigt, de burgemeester van de andere club volgt. Het overleg van maandag is volgens hem alleen om "de puntjes op de i te zetten".

Verbaasd

Ook Ajax en de KNVB reageerden woensdag nogal verbaasd op de maatregel. "Bij ons weten is hier nog niet gezamenlijk een besluit over genomen. We zouden pas maandag hierover praten", aldus een woordvoerder van de KNVB. Een woordvoerder van Ajax zei hetzelfde.

Onvermijdelijk

Deetman noemde de maatregel woensdag onvermijdelijk. "Er is vrijdag iets zeer ernstigs gebeurd. Als het buiten de voetbalwereld zou zijn, zou je het bijna een aanslag noemen. Als je vervolgens ziet dat er wapens zijn aangetroffen in het honk van Ajax, als je ziet dat er dit weekeinde ADO-supporters op weg waren naar Amsterdam en als je kijkt naar het internetverkeer, moet je zeggen dat men deze maatregel over zichzelf heeft afgeroepen", zei Deetman.

Na drie jaar wordt bekeken of de maatregel, die voor alle aanhangers van de betrokken clubs geldt, de volle vijf jaar van kracht blijft.

Noodverordening

Deetman vaardigde zaterdag een noodverordening uit om Ajax-supporters rond de wedstrijd uit Den Haag te weren. Zondag volgde een noodverordening in Amsterdam om Haagse supporters uit de hoofdstad te houden.