DEN HAAG - Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie moet beter motiveren waarom Feyenoord-voetballer Salomon Kalou niet versneld voor een Nederlands paspoort in aanmerking komt. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een beroepszaak die de aanvaller uit de Ivoorkust had aangespannen.

De afdeling bestuursrechtspraak wees het hoger beroep van Verdonk tegen het besluit van de rechtbank in Rotterdam af. Een bestuursrechter oordeelde in december al dat de minister de afwijzing van snelle naturalisatie onvoldoende had beargumenteerd.

Tot twee keer toe wees Verdonk een verzoek van Kalou af. De aanvaller uit Ivoorkust vroeg in oktober 2004 voor het eerst om het Nederlanderschap. Hij wil komende zomer graag met het Nederlands elftal aan het WK in Duitsland deelnemen. Hij weet zich al verzekerd van een plek in de selectie van bondscoach Marco van Basten. Pikant detail, Nederland speelt in de eerste ronde van het WK tegen Ivoorkust.

Adviezen

Bij haar aanvankelijke besluitvorming sloeg Verdonk positieve adviezen van de Rotterdamse burgemeester Opstelten, staatssecretaris Ross (Sport) en politici als Jan Marijnissen, Wouter Bos en Hilbrand Nawijn in de wind. Ze was evenmin gevoelig voor pleidooien van Johan Cruijff en bondscoach Marco van Basten.

Verdonk oordeelde dat Kalou wel een bijzonder geval is. Maar hij zou onvoldoende zijn ingeburgerd en nog te kort in Nederland zijn (3 in plaats van 5 jaar).

Op herhaling

Verdonk moet nu op herhaling. Zowel de Raad van State als de rechtbank vindt dat de VVD-minister het verzoek van Kalou onzorgvuldig heeft voorbereid en deels ongemotiveerd afwees. Beide rechtscolleges wijzen op een speciale regeling voor topsporters. Die biedt ruimte om een vreemdeling sneller een Nederlands paspoort te verstrekken.

Verdonk kan niet in beroep tegen de beslissing van de Raad van State. De minister moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen over het paspoort van Kalou. Indien dat wederom negatief is, kan Kalou daartegen nog één keer beroep aantekenen.

Opgelucht

Feyenoord, Salomon Kalou en voetbalbond KNVB zijn opgelucht over de uitspraak van de Raad van State in de slepende paspoortzaak van de Ivoriaanse spits. "De minister moet nog wel een nieuwe beslissing nemen. Maar nu zij voor de tweede keer door de rechter in het ongelijk is gesteld, wordt erop gerekend dat haar besluit ditmaal positief zal zijn", aldus een verklaring woensdag van het kamp-Kalou op de website van Feyenoord.

Van Basten

Bondscoach Marco van Basten reageerde verheugd: "Ik ben blij voor Salomon met deze uitspraak. Ik kijk ernaar uit met hem te gaan werken." Advocaat J. Kroes van Kalou verwacht dat Verdonk al op korte termijn een nieuwe beslissing neemt. "Ik heb een tevreden gevoel. We hebben definitief gelijk gekregen van de rechter en dat is altijd plezierig."