TURIJN - De viervoudig wereldkampioen Rintje Ritsma heeft van bondscoach Ab Krook een startbewijs gekregen voor de ploegenachtervolging. Ritsma zal samen met Mark Tuitert en Carl Verheijen in de eerste race starten.

Dit betekent dat de schaatser aan zijn vijfde Olympische Spelen mag beginnen. Eerder kwam de Fries in actie op de spelen van Albertville (1992), Lillehammer(1994), Nagano (1998) en Salt Lake City (2002).

De bondscoach maakte eveneens de opstelling voor de ploegenachtervolging bij de vrouwen bekend. Renate Groenewold, Gretha Smit en Moniek Kleinsman zullen in de eerste race op het ijs verschijnen.

Kwartfinale

In de eerste run, woensdag, zetten alle acht ploegen een tijd neer. Op basis daarvan wordt de indeling van de kwartfinale bepaald. De tijdsnelste komt uit tegen de langzaamste formatie, de nummer twee treft de nummer zeven, enzovoort.

In de kwartfinale stelt Krook waarschijnlijk de sterkst mogelijke ploeg op. Dat wil zeggen: Carl Verheijen, Sven Kramer en Erben Wennemars bij de mannen. En bij de vrouwen: Renate Groenewold, Ireen Wüst en Paulien van Deutekom.

Medailles

De halve finale en finale worden donderdag verreden. Ook alle schaatsers die in de voorronden van de ploegenachtervolging in actie komen, krijgen een medaille indien de finaleploeg op het podium komt.

Ploegenachtervolging

In de ploegenachtervolging rijden twee teams tegen elkaar die aan weerszijden van de baan starten. Elke ploeg bestaat uit drie rijders, die allemaal moeten finishen. De tijd van de langzaamste rijder is de eindtijd van de ploeg. De mannen racen over een afstand van 3200 meter, de vrouwen komen na 2400 meter over de finish.