BORDEAUX - Roda JC heeft dinsdagavond in en tegen Bordeaux aan de belangrijkste opdracht van trainer Georges Leekens voldaan. De voormalige bondscoach van België wilde hoe dan ook de schade beperkt houden in de eerste wedstrijd tegen de door hem veel hoger aangeslagen tegenstander.

Met een kleine nederlaag (1-0) keerden de Limburgers meteen na het duel huiswaarts. De hoop op een stunt in de derde ronde van het UEFA-bekertoernooi is daardoor nog niet vervlogen.

Leekens

"De thuiswedstrijd is gered", concludeerde Leekens monter. "Voor onze penningmeester en onze supporters is dit een goed resultaat. Zelf vind ik 1-0 een rottige uitslag. Ik had hier dolgraag een doelpuntje gemaakt. We hebben de kansjes ervoor gehad. Niettemin ben ik tevreden over onze wedstrijd. We hebben gewoon goed gespeeld en eigenlijk maar één foutje gemaakt."

Balen

Aanvoerder Kevin van Dessel was na afloop lichtelijk teleurgesteld, evenals zijn ploeggenoten. "We zaten toch wel een beetje te balen in de kleedkamer", gaf hij toe. "We hadden hier gezien de wedstrijd absoluut niet hoeven te verliezen. Er is echter nog niets verloren. Bordeaux kan over twee weken rekenen op een heet avondje in Kerkrade. We hoeven nergens bang voor te zijn, ook niet voor hun dodelijke counter."

Tegenslag

Leekens, die al zeven spelers miste in het koude Bordeaux, kreeg op de dag van de wedstrijd met nieuwe tegenslag te maken. De verdedigend ingestelde Rudge meldde zich aan het ontbijt met een pijnlijke knie. Daardoor kreeg Senden in de defensie alsnog een basisplaats. De tactiek van Leekens bleef evenwel ongewijzigd. Met drie verdedigers, vijf middenvelders en twee spitsen begon het gehavende Roda JC aan het op papier loodzware karwei.

De ploeg van Leekens kwam evenwel nauwelijks in moeilijkheden. Roda JC speelde geconcentreerd en goed georganiseerd. De trage en voorspelbare opbouw bij Bordeaux, zonder Dugarry en Bonnissel (beiden geblesseerd), speelde de Limburgers in de kaart. De tamme thuisploeg was in de eerste 45 minuten niet één keer gevaarlijk. "Het was onze verdienste dat Bordeaux zo'n slechte indruk maakte", merkte Leekens fijntjes op.

Nygaard

Nygaard ontpopte zich op het middenveld als gangmaker. De ranke Deen was vrijwel overal waar de bal was. In de negende minuut claimde Roda JC vergeefs een strafschop bij de Russische arbiter Ivanov toen spits Anastasiou door Sommeil werd weggetrokken. De Griekse spits viel in de 21e minuut opnieuw op. Een lange, diagonale pass van Senden nam hij meteen op zijn schoen. Doelman Ramé keerde de knappe volley met enige moeite.

Vrees

De gevreesde Pauleta werd in de eerste helft door afwisselend Vrede, Luypers en Senden goed uit de wedstrijd gehouden. Dat was ook de verdienste van Gregor van Dijk, die de nummer 10 van Bordeaux, Dhorasoo, geen tijd en ruimte gaf om het spel te maken. "De spelers hebben de tactische opdrachten goed uitgevoerd", meende Leekens. "De instelling was uitstekend. Alleen moeten we nog beter met balbezit omgaan."

Roorda

Roda JC begon zwak aan de tweede helft. Al in de 47e minuut gaf Vrede, net op tijd hersteld van een liesblessure, een grote kans weg. Roorda kon nog net de Braziliaan Christian van scoren afhouden. Kort daarna was de voormalige doelman van NEC evenwel kansloos bij een kopbal van Miranda. De middenvelder van Bordeaux mocht uit een pass van Jemmali volledig vrij inknikken, 1-0.

Ontregeld

De toch wel verrassende openingstreffer inspireerde de thuisploeg en ontregelde Roda JC. Bordeaux kreeg in een plotseling offensiefje twee nieuwe kansen. Roorda greep echter bekwaam in bij de doelpogingen van Dhorasoo en Christian. Daarna kreeg de Limburgse ploeg weer enige controle over de wedstrijd. Anastasiou verzuimde in de 57e minuut zelfs de gelijkmaker binnen te schieten.

Misser

In riante positie raakte hij de bal verkeerd. Met een enorme misser van de anonieme Pauleta kwam Roda JC in de slotfase goed weg. "We hebben absoluut de stijgende lijn te pakken", sprak Van Dessel niettemin optimistisch. "We hebben hier in Bordeaux als collectief sterk gepresteerd. Dat wekt vertrouwen voor de nabije toekomst."