TURIJN - Hij sloeg keihard met zijn hand op het ijs. Ruim een half uur later gaf shorttracker Cees Juffermans toe dat hij beter hard tegen zijn hoofd had kunnen slaan om wakker te worden. De Stompwijker ging in de halve finale van de olympische 1500 door een fout van een tegenstander onderuit, maar miste daarna in een complete black out de finishlijn. Daardoor kon de jury hem niet toevoegen aan de finale, waar het om de medailles zou gaan.


'Ik weet niet wat ik precies gedaan heb'

Juffermans was volledig ontdaan toen hij de blunder te horen kreeg. "Ik dacht dat ik wel over de streep was gegaan, maar ik kan me ook niet echt meer herinneren hoe alles na die val verliep." De Nederlander, vier jaar geleden in Salt Lake City achtste op de 1500 meter, reed echter eerst richting het middenterrein. "Ik weet niet wat ik precies gedaan heb. Ik was woedend, maar realiseerde me wel dat ik aan de finale zou worden toegevoegd. Dit is verschrikkelijk. Na een race is het zo normaal om direct om te draaien richting uitgang. Ik weet niet was me overkomen is."

Finishlijn

Juffermans besefte ver na de race dat hij een unieke kans had laten liggen. Nooit eerder haalde een Nederlander de finale van een olympische shorttrackdiscipline. Voor zijn gevoel was hij de zwarte finishlijn ook gepasseerd. Die loopt anderhalve meter verder door op het middenterrein. "Als hij die streep al heeft gemist, dan is het echt met een heel klein verschil gebeurd, maar de hoofdscheidsrechter zal wel gelijk hebben", reageerde bondscoach Jan Herman Mogendorff met de pest in zijn lijf op de blunder.

Een shorttracker die door een ander ten val wordt gebracht in kansrijke positie om verder te gaan - Juffermans lag tweede toen de Belg Geysel hem aantikte - wordt doorgaans aan de finale toegevoegd. "In eerste instantie is dat mij ook verteld door de hulpscheidsrechter", keek Mogendorff terug op het bizarre incident. "Vervolgens kwam de mededeling van DNF (did not finish) achter zijn naam op het scorebord. "Dan zak je door de grond."

Evenwicht

Juffermans zat lange tijd doodstil in een hoekje in de kleedkamer. Totaal gedesillusioneerd door zijn fout. "Ik kan het zelf niet begrijpen. Ik wist meteen dat ik in de finale stond. De arbiter had gezien dat ik door een ander uit mijn evenwicht was gebracht. Ik had kans op een plaats bij de eerste twee die recht zou geven op de finale. Dan is het voor iedereen duidelijk", zei hij toen hij uiteindelijk de kleedkamer verliet.

Juffermans was kort voor zijn eigen incident al een beetje uit zijn evenwicht gebracht door een verkeerde manoeuvre van olympisch kampioen Apolo Anton Ohno. De Amerikaan raakte daardoor zijn titel kwijt, Juffermans even later de kans om voor de medailles te gaan.

"Deze jongen had een medaille kunnen winnen. Hij reed zo'n sterke race. Hij zat geweldig in de wedstrijd", somberde Mogendorff nog even na. "Cees is nu een hoopje ellende, maar ik verzeker iedereen dat deze jongen nog kansen gaat pakken." Alleen zal Juffermans daar weer vier jaar op moeten wachten. Op de 1000 meter mag hij niet meedoen, op de 500 meter geldt hij in Turijn niet als finalekandidaat.