BREDA - Het was de 86e minuut in de wedstrijd NAC - Feyenoord. De Rotterdammers speelden in Breda een gewonnen wedstrijd, stonden met 3-1 voor en leken eenvoudig op een overwinning af te stevenen. Feyenoord-trainer Koeman bracht op dat moment onder hels gefluit Pierre van Hooijdonk binnen de lijnen, het gevallen troetelkind van NAC Breda. De thuisploeg, dronken gespeeld in de tweede helft, rechtte daarop de rug en scoorde in blessuretijd nog twee keer: 3-3.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Feyenoord, dat koploper PSV door het gelijkspel zag uitlopen naar een voorsprong van vijf punten, had het vooral aan zichzelf te danken dat NAC terug in de wedstrijd kon komen. Na een aardige eerste helft, waarin de ploegen aan elkaar gewaagd waren, schakelden de Rotterdammers in de tweede helft een flinke versnelling hoger. De Bredase verdediging kraakte, scheurde vervolgens en de snelle aanvallers van Feyenoord kregen kans op kans om NAC naar een grote achterstand te spelen.

Maar alleen Castelen scoorde, in de 71e minuut, op aangeven van Dirk Kuijt. De Katwijker had zijn waarde ook voor rust al bewezen.

Openingstreffer

In de 7e en in de 35e minuut bediende hij Salomon Kalou, die de openingstreffer maakte en de 2-1 scoorde. Tussentijds had Anouar Diba NAC op prachtige wijze op 1-1 gebracht door van 20 meter hard raak te schieten.

Na de pauze was Feyenoord vervolgens veel te sterk voor het spartelende NAC, dat vooral in defensief opzicht veel te veel ruimte weggaf. Feyenoord slaagde er echter niet in om definitief afstand te nemen. "Ik denk dat daar het breekpunt lag", aldus Koeman. "Na de pauze speelden we redelijk tot goed en hadden we moeten uitlopen naar 4-, 5- of 6-1. Nadat in de slotfase onverwacht de 3-2 viel, hebben we het niet professioneel uitgespeeld."

Fel

De oefenmeester weigerde de wissel van Van Hooijdonk voor Kuijt als reden voor het puntenverlies aan te wijzen. Feit was echter dat het thuispubliek uiterst fel reageerde op de inbreng van de voormalig Bredase vedette, die afgelopen winterstop uit de Bredase selectie verdween nadat hij een half jaar eerder als verlosser bij NAC was binnengehaald.

Koeman: "Als ze daar al niet tegen kunnen, dan zit er iets niet goed en hebben we op Europees niveau al helemaal niets te zoeken."

Rilling

NAC-trainer Lok was wel blij met de wissel: "Het was duidelijk dat er een rilling door het stadion ging en dat er iets gebeurde.

Maar ik denk niet dat die wissel bepalend is geweest. Nadat we in de 90e minuut door Jenner op 3-2 kwamen, kreeg het elftal een 'boost' en scoorde Diba vrijwel direct de 3-3. Maar we moeten ook realistisch zijn, vooral in verdedigend opzicht hebben we veel te veel ruimte weggegeven en je weet dat een team met topspitsen als Kalou en Kuijt die ruimte afstraft."

Riante voorsprong

In de tweede helft kregen achtereenvolgens Castelen, Kalou, Castelen, Kuijt, De Guzman en opnieuw Castelen uitgelezen kansen om Feyenoord op een riante voorsprong te zetten. Omdat alleen Castelen in de 71e minuut scoorde, bleef de marge overbrugbaar voor NAC.

Toen vervolgens Van Hooijdonk binnen de lijnen kwam, ontstond en een grimmige stemming in het Rat Verlegh-stadion. De 3-3 was het gevolg.

Goedkoop excuus

Koeman: "Maar het was gewoon een wissel van een spits voor een spits. We gingen niet anders spelen. Ik vind het een goedkoop excuus om die wissel als reden voor het gelijkspel aan te dragen.

Ik zou het de volgende keer zo weer doen. We gaven achterin gewoon te veel ruimte weg en lieten spelers van NAC die iets kunnen forceren, vrij. Dat was veel belangrijker dan die wissel, daar ben ik van overtuigd. Het is eeuwig zonde dat we zelf die 4-1 niet maakten, zeker gezien de stand op de ranglijst."