DEN HAAG - Ajax vervolgde zondag op bezoek bij ADO Den Haag met het nodige geluk de lijdensweg door de nationale competitie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Enig pluspuntje voor de dolende Amsterdamse club was de einduitslag van 1-2 die het uitzicht op deelname aan de play-offs helder houdt.

Ook in het Haagse Zuiderpark verviel Ajax in de bekende fouten van het hele seizoen. De club verspeelde binnen drie minuten een geflatteerde voorsprong en had geluk dat ADO Den Haag in de slotfase van het slechte duel niet voor de tweede keer langszij kwam.

Buitenspelers

Rechtsbuiten Rosales kon wederom niet aantonen waarom Blind vasthoudt aan een systeem met buitenspelers. Bij absentie van de geblesseerde Sneijder en Galasek ontbeerde het op een middenveld wederom een speler die het spel dirigeerde en dicteerde.

Balverlies

De toch ervaren middenvelder Lindenbergh, nog niet zo lang geleden wisselspeler maar nu gelegenheidsaanvoerder, zorgde ongewild met veel balverlies voor grote onrust. Het zeventienjarige talent Sarpong kreeg bijna geen fatsoenlijke bal aangespeeld. Hij moest daardoor duelleren met fysiek sterkere tegenstanders. Daardoor riep de vraag zich op of Blind hem onder de gegeven omstandigheden wel moet brengen.

Het sierde de Ajax-trainer dat hij zich niet wilde verstoppen achter de vreemde omstandigheden waaronder het duel werd afgewerkt.

Schoongeveegd

Ajax-fans waren niet welkom in het Zuiderpark omdat zo'n zeventig aanhangers van de Amsterdamse club vrijdag het Haagse supportershonk bestormden. De spelersbus van Ajax reed daarom over een schoongeveegde snelweg naar Den Haag. Boven het voertuig cirkelde een helikopter. Nog meer dan in het verleden werden de Ajacieden door ADO-fans beschimpt en vernederd.

"Ik weet niet of die schandalige actie van sommige supporters invloed heeft gehad op het spel van mijn spelers", verklaarde Blind. "Maar het was niet goed. We hadden nog geluk dat we hier niet twee hele dure punten hebben verspeeld."

Ajax kwam in de dertigste minuut op voorsprong via Grygera: 0-1.

Mols

Mols, die eerder al de paal raakte, maakte binnen drie minuten gelijk. De geboren Amsterdammer was een grote plaag voor de defensie van Ajax. Jammer voor ADO Den Haag was het dan ook dat de moegestreden Mols na 53 minuten naar de kant moest.

Huntelaar

De spits was nog geen twee minuten van het veld toen zijn collega van Ajax van zich liet horen. Huntelaar liet doelman Drobny vanaf grote afstand kansloos: 1-2. ADO Den Haag had de alweer achtste nederlaag op rij nog makkelijk kunnen voorkomen. Kolkka, Eli en Roiha faalden echter in kansrijke positie.

Lucht

Het kan bijna niet anders of de beleidsbepalers van ADO Den Haag zullen zich de komende dagen over het functioneren van trainer Adelaar buigen. Met wedstrijden tegen RBC, Heracles en Sparta in aantocht krijgt Ajax-trainer Blind mogelijk een beetje meer lucht.